Selecteer een pagina

Hoe breng ik mijn overprikkeld brein tot rust?

Wat wil je? Doorgaan met wat je meestal doet? Rennen, springen, vliegen en weer snel verder? Nog even dit en nog even dat?
Door jouw drukte van alledag krijg je de neiging om de mooie dingen in je leven voorbij te laten gaan. Je hebt nauwelijks de tijd om even stil te staan en te reflecteren over bijvoorbeeld de keuzes die je maakt en of je het nog wel naar je zin hebt met al dat heen-en-weer geraas.
Ik heb zelf ook best wel wat ervaring met druk bezet zijn. Van nature heb ik namelijk aardig wat energie. In mijn directe omgeving gedroegen veel mensen zich zoals ik. Voor mij was mijn gedrag dan ook normaal. Ik ben nogal snel enthousiast, dus mijn bordje was en is soms wat sneller gevuld in vergelijking met de meesten van ons.
Keuzes maken uit allerlei activiteiten kan best ingewikkeld zijn. Voor mij zeker en voor jou wellicht ook.
Vooral als je je gezin combineert met werk, studie, hobby’s, je sociale leven. Toch is het mogelijk.
Doordat ik ‘de boel’ over het algemeen goed wist te organiseren lukte het mij om vrij aardig door te gaan.
Toch kreeg ik door dat de stress op zich niet echt het probleem was, maar ik herstelde onvoldoende. Ik sliep vrij kort, werd niet helemaal uitgerust wakker en verbruikte gedurende de dag meer energie dan dat ik bezat.

In of uit balans?
Ik voelde dat mijn weegschaal uit balans was. Te weinig rust en te veel actie. Ik ben toen begonnen met yoga en mediteren. Deze uitdaging was groot voor mij. Ik wilde leren om meer met mijn binnenwereld bezig te zijn. Stukje bij beetje lukte het steeds beter om me onder het mediteren niet meer te storen aan geluiden van buitenaf of om me bezig te houden met kriebels en/of pijntjes in mijn lijf. Ik besefte dat dit me afleidde van waar ik mee bezig was. Ik vond de meditaties ook vaak veel te lang duren. Ik keek heimelijk op mijn horloge die naast mijn matje lag, dacht aan het verleden en de toekomst en was liever niet bezig met wat ik te doen had.
Ik hield mezelf voor dat ik gekozen had om mijn balans te herstellen, meer aandacht te hebben voor mijn energetische en spirituele kant en zette door.
Ik kan, inmiddels vele jaren later, zeggen dat ik mezelf aardig tot rust kan brengen. Oefening baart wel degelijk kunst. Soms fluit ik mezelf terug, omdat ik dan weer te veel aan de actiekant zit.
Ondernemingszin hoort nu eenmaal bij mij.
De winst is dat ik de symptomen, die bij een verstoorde balans horen, nu veel eerder herken.
Spanning in mijn nek en schouders bijvoorbeeld, ’s nachts een paar keer wakker worden en ’s ochtends niet uitgerust zijn, meer moeite om te ontspannen, vaker last van mijn darmen.

Vergroot je bewustzijn
Heb je het in de gaten dat je overprikkeld bent of wijst je omgeving je hierop?
Je kunt je loopsnelheid bijvoorbeeld in de gaten houden. Is deze voornamelijk aan de hoge kant of kan je deze ook bewust vertragen?
Vroeger wezen mijn kinderen mij op mijn snelle manier van bewegen. Voor mij was het een gewoonte geworden.  Gelukkig kan je alles wat je aanleert ook weer afleren. Hier kan wel enige tijd overheen gaan, dus houd moed. Ook tegenwoordig betrap ik mezelf er zo hier en daar op dat ik weer in de snelle modus zit. Even zo’n moment van bewustwording en ‘de orde’ kan hersteld worden.

Geef aandacht aan de volgende punten
Zoek regelmatig de natuur op
Beweeg voldoende
Krijg genoeg zonlicht
Zorg voor een goede nachtrust
Eet en drink met mate
Stop met roken
Let af en toe op je ademhaling
Mediteer en/of doe aan yoga
Leef in het nu
Wees dankbaar voor de fijne dingen in je leven
Doe aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor vergroot je je empathisch vermogen
Kijk met mildheid en zonder oordeel naar jezelf. Dit heeft een positieve invloed op je gevoel

Wat past bij jou?
Ik heb zelf allerlei soorten meditaties en diverse vormen van yoga uitgeprobeerd. Ik kan je niet zeggen wat voor jou het beste zal werken. Belangrijk is dat je het zelf gaat ervaren. Het is geen kwestie van iets moeten doen. Je maakt zelf je eigen keuze.
Wees je eigen onderzoeker. Je kunt jezelf vragen stellen als:
Wat, waar, wanneer, waarom en hoe? Wees nieuwsgierig naar je emoties.
Wat voor emotie is het? Waar en wanneer voel ik ‘m in mijn lichaam? Waarom kijk ik ernaar zoals ik nu kijk? Hoeveel andere mogelijkheden zijn er om er anders naar te kijken?

Je kunt iedere dag starten
Sta jezelf toe om te experimenteren met het verminderen van prikkels.
Wil je er nog wat meer over weten? Lees dan ook mijn blog: Wil jij ook langzamer leven? https://margarethbeerepoot.nl/wil-jij-ook-langzamer-leven/ en Hoe ontspan jij je? https://margarethbeerepoot.nl/hoe-ontspan-jij-je/