Selecteer een pagina

Wil jij ook langzamer leven?
We haasten wat af in ons leven. Ik weet zelf ook heel goed wat het is. Toch nog even klusje zoveel afmaken, dan is dat maar gedaan. Anders is er weer een ‘los endje’.
Ik heb gelukkig in de loop der jaren heel wat gereedschap verzameld om in een lagere versnelling te komen. Ik ben me er steeds meer van bewust dat jachtig leven veel meer nadelen heeft dan voordelen.

Zet genieten op nummer één
Ik zit met een vriend op een terras in de binnenstad van Haarlem. De zon doet zijn uiterste best om zijn hitte af te geven. Het is broeierig warm. Er staan overal parasols, dus we houden het hier wel een tijdje uit. De koffie is besteld. Voor dit vroege tijdstip in de ochtend is het al vrij druk op straat. We hebben elkaar al een tijd niet gezien en zijn dan ook meteen flink in gesprek. De geur van koffie waait zachtjes onze kant op. We verwachten zo iemand die met onze bestelling aankomt. We hebben alle twee vrij vandaag, dus die koffie komt wel. Tussen onze gesprekken door zien we van alles voor ons gebeuren. Een pakjesbezorger rent bijna naar zijn auto en rijdt luidruchtig weg, op naar de volgende klant.
Twee honden vinden elkaar wel heel erg aardig, hun baasjes doen er alles aan om ze uit elkaar te krijgen.
Een verliefd stel strijdt om het hardst wie de felst gekleurde kleding aanheeft.

Ieder moment kan je kiezen
Een vrouw rechts naast ons kijkt somber in de rondte. ‘Hebben jullie ook nog geen koffie? Ik begrijp niet waar het blijft. Ik kom hier wel vaker. Het kan wel eens even duren, maar dit slaat alles.’ Met een strak gezicht loopt ze naar binnen, even later gevolgd door de eigenaresse van de zaak.
‘Sorry hoor mensen, we zitten even krap in ons personeel. Het komt er echt zo aan.’
De vrouw naast ons zegt niets en zucht diep. Na twee minuten hebben we alle drie onze koffie. In een record tempo gooit de buurvrouw het hete goedje naar binnen, werpt een boze blik naar de schaduw achter het raam en loopt met grote passen weg. Nauwelijks van haar stoel botst ze tegen een oude man aan, die wankelend aan zijn stok blijft hangen.
Ineens komt er een liedje van Herman van Veen bij mij naar boven. Hij is van ‘even’ terug, maar je kent ’m vast nog wel.

Opzij, opzij, opzij
Opzij, opzij, opzij,
maak plaats, maak plaats, maak plaats,
ik heb ongelofelijke haast
Opzij, opzij, opzij,
want ik ben haast te laat,
ik heb maar een paar minuten tijd.

Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en
weer doorgaan.
Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven
staan.

Een andere keer misschien
dan blijf ik wel staan
en kan dan misschien als het echt moet,
wat over koetjes, kinderen en de mannen praten,
nou dag tot ziens, adieu het gaat je goed.

Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en
weer doorgaan.
Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven
staan.

Opzij, opzij, opzij,
maak plaats, maak plaats, maak plaats,
ik heb ongelofelijke haast
Opzij, opzij, opzij,
want ik ben haast te laat,
ik heb maar een paar minuten tijd.

Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en
weer doorgaan.
Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven
staan.

Zit jij ook regelmatig in de haastmodus?
Het valt niet altijd te vermijden. Kleine kinderen die, net als jij op vertrekstand staat, ineens met een volle luier zitten.
Je wil voor je werk uit nog even lekker een bakje koffie drinken, maar het loopt anders dan gepland.
Je auto start niet en onverwachts moet je met het openbaar vervoer.
Je moet invallen voor een zieke collega, terwijl je je verjaardag alvast wil voorbereiden.
Toch kan je in heel veel gevallen de keuze maken om te vertragen.
Ik denk b.v. aan het tijdstip dat je op vakantie gaat. Hoezo wil je meteen op je eerste vrije dag weg?
Je denkt dat je kostbare vakantietijd gaat verliezen? Het is juist andersom. Die tijd ben je kwijt omdat je doodmoe op vakantie gaat en je niet echt van je vrienden, je gezin en/of familie kunt genieten omdat je bij moet komen. Ik bedoel niet dat je alles veel langzamer doet of niet doet, maar je kunt een duidelijke keuze maken om er echt te zijn. Niet alleen lijfelijk, maar in zijn totaliteit. Niet in de overleefmodus, maar met heel je ‘hebben en houden.’

De voordelen van onthaasten
Een rustige ademhaling
Minder stress
Een grotere concentratieboog
Meer focus
Verdieping in contacten
Beter slapen
Prioriteiten stellen
Meer kwaliteit dan kwantiteit
Nee durven zeggen
Meer genietmomenten

Wees lief voor jezelf
Neem af en toe een paar minuten de tijd om even stil te staan bij hoe je je voelt.
Richt je aandacht op je ademhaling. Zit deze hoog, laag of er tussenin? Haal eens wat dieper adem, tenminste zo’n vier of vijf keer achter elkaar.
Denk eens na hoe je bezig bent. Leef je op de automatische piloot of niet?
Heb je plezier in de dingen die je doet?
Wat is nu echt belangrijk? Kunnen er dingen uitgesteld of uitbesteed worden?
Ik wens je heel veel succes!