Selecteer een pagina

Het is een bekend verschijnsel dat gedachten komen en gaan. Qua drukte in je hoofd kan het behoorlijk variëren. Als je overprikkeld bent heb je meer last van al die ‘stemmen’ in je hoofd. De enige oplossing is dat je jezelf rust gunt in het gedoe van alledag. Dat klinkt heel makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet altijd.

Wat zijn jouw opties?
Toen mijn kinderen klein waren en ik een behoorlijk druk leven had met werk, studie, enzovoort koos ik bewust voor yogalessen, regelmatig naar de sauna en wandelen. Het heeft me behoed voor een burn-out, gewend als ik was om altijd maar door te gaan. Ook maakte ik kennis met mindfulness. Ik vond het destijds een vreemde benaming. Ik ging juist voor rust en leegte. Bij mindfulness draait het om bewust leven in en op het moment, zonder daar een oordeel over te hebben. Dit kende ik al vanuit de yoga. Toch vond ik het een hele uitdaging in het begin. Zo liet ik me regelmatig afleiden door een tikkende verwarming, een deurbel die ging, een verbouwing bij de overburen, mijn boodschappenlijstje voor het etentje met vrienden, een pijntje hier en daar en ga zo maar door.

Introductie in mindfulness
Een zeer bekende inleidende mindfulnessoefening is die van de rozijn. Iedere cursist krijgt één rozijn. De opdracht is: langdurig kijken, voelen, ruiken, horen (want maakte-ie ook geluid?) en tenslotte het verlossende proeven. Het was voor mij destijds bijna niet te doen, ongeduldig als ik was. Kwam ik niet naar de cursus om geduldiger te worden, meer rust te ervaren? Ik vermande me en stak op aanwijzingen van de trainer langzamer dan langzaam de rozijn in mijn mond. Niks hap, slik, weg…alles met beleid. Deze uitdaging was best confronterend, maar ik ging hem aan en bleef bij de oefening. Het eureka moment kwam. Mijn ervaring met de rozijn was intenser dan ooit.

Ieder moment een nieuwe kans
Die tijd ligt ver achter me, maar het overkomt me af en toe zeker nog wel dat ik bijvoorbeeld gedachteloos op eten zit te kauwen of onder het koken aan hele andere dingen denk. Ik ben daardoor minder gefocust ben op het klaarmaken ervan. Het verschil is nu dat ik me veel eerder bewust ben van al die afleidingen en mezelf daarna weer beter kan concentreren. Iedere keer een nieuwe kans, trial en error!

Tijd voor jezelf
Lekker functioneren willen we natuurlijk allemaal. Daarom is het zo belangrijk dat er genoeg afwisseling is tussen in- en ontspanning. Hoe krijg je de puzzel rond zonder al te veel stress? Het is relevant om te kijken over welke voorraad energie je normaliter beschikt. Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Onderzoek wat echt belangrijk is voor jou, kan je prioriteiten stellen? Schrijf eens op hoe jouw week eruit ziet. Als alles er staat ga je kijken wat je eventueel uit handen kan geven en wat je ook later in de tijd kan doen. Gun jezelf rust en kies voor me-time. Kijk wat je met je vrijgekomen tijd wilt.

Kies je echt voor ontspanning of afleiding?
T.v. kijken kan heerlijk zijn, lekker onderuitgezakt op de bank met een drankje en ander lekkers. Je hoofd is even niet meer bezig met je werk of andere zaken die je bezig houden. Terwijl je het idee hebt dat je ontspant blijf je je steeds inspannen doordat je mentaal en emotioneel voortdurend nieuwe prikkels krijgt. Het houdt je aandacht vast, je blijft ‘aan’ staan. Ook je lichaam reageert op een spannende film door een hoge ademhaling. Zorg dus voor afwisseling en weet wanneer je je hoofd en lijf werkelijk helemaal rust geeft. Echte ontspanning krijg je door yoga, meditatie, mindfulness, lezen, naar muziek luisteren, met volle aandacht koken, een saunabezoek, fietsen, schrijven. Maak je eigen lijst.

Ervaar de kracht van ademhalen
Ga makkelijk zitten of op je rug liggen. Als je zit, houd dan je rug recht en laat je schouders zakken.
Sluit je ogen.
Richt je aandacht op je ademhaling en blijf daar.
Wanneer je afgeleid wordt, dan keer je terug met je aandacht naar je in- en uitademing. Voel hoe je buik op een inademing een beetje opbolt en op een uitademing wat platter wordt.
Het maakt niet uit hoe vaak je met je gedachten ergens anders bent, iedere keer concentreer je je weer op je ademhaling.
Doe deze oefening een aantal dagen achter elkaar een kwartier lang, op een tijdstip die voor jou goed uitkomt.
Voel hoe het is om elke dag een tijdje alleen bij je adem te blijven zonder dat je iets hoeft te doen. Je kunt deze oefening net zo vaak herhalen als je zelf wilt.