Selecteer een pagina

Zorg jij ook goed voor jezelf?

Bovenop de Russische invasie van Oekraïne hebben we nu ook te maken met de aanval van Hamas op Israël. Schokkende beelden gaan de hele wereld over. Ik volg de ontwikkelingen, maar uit zelfzorg ga ik af en toe op nieuwsrantsoen.
Mijn empathie gaat uit naar iedereen die te maken heeft met deze onmenselijke oorlogen.
Er zijn geen winnaars, slechts verliezers.

Hoe ga jij om met deze realiteit?
Een paar uur voordat ik ga slapen kijk en lees ik geen nieuws meer.
Ik geef mezelf wat meer de tijd om te ontspannen en tot rust te komen. Zelfzorg is buitengewoon belangrijk om goed in evenwicht te blijven. Ga bewuster met je tijd om. Gun jezelf een wat ander tempo, laat je niet meesleuren door de waan van de dag.
Er zijn allerlei manieren om sterker en weerbaarder te worden. Zingeving bijvoorbeeld biedt jou de kans om je beter te voelen, gelukkiger te worden.
Het kan gewoon om kleine aanpassingen gaan, waardoor je meer feeling krijgt met jouw zin in je leven. Doe bijvoorbeeld eens wat anders dan dat je gewend bent. Waar loop je warm voor?
Je kunt bijvoorbeeld wat vroeger opstaan, zodat je meer tijd hebt voor jezelf, je man, vrouw, kinderen, dieren.
Zoek wat vaker de verbinding op met mensen buiten deze kring. In eerste instantie met diegenen waarbij je je heel prettig voelt. Het zal je goed doen.
Ga ook eens het gesprek aan met andersdenkenden, ook al verschillen jullie standpunten over belangrijke zaken nogal. Het kan leiden tot meer begrip voor elkaars mening. Misschien ben jij dat ene schakeltje in één of een paar ontmoetingen waardoor jij of de ander van denkwijze verandert.

Waar gaat jouw aandacht naar uit?
Ik word zelf heel blij van ervaringen in plaats van het krijgen of zelf kopen van allerlei spullen.
Een etentje, film, theater, dagje of weekendje weg verwelkom ik onmiddellijk.
Geluk is aanstekelijk. Door je eigen welzijn te verhogen help je ook de mensen om je heen gelukkiger te worden en draag je jouw steentje bij aan een fijnere wereld en aan een betere, gezondere en humanere maatschappij.
Natuurlijk kan je in deze onrustige tijd blijven steken in pessimisme, verdriet, cynisme, boosheid of nihilisme. Bedenk dat je altijd een keuze hebt. Word je onverschillig, verlies je de hoop op een vreedzamere samenleving of blijf je je inzetten voor een humanere samenleving. Dat begint al in je eigen kring.

Kunst als krachtbron
Pasgeleden was ik in het Straat Museum in Amsterdam Noord, waar street art en graffiti te zien was in een voormalige NDSM-scheepsloods van maar liefst 8000 m2. Een plek voor grote namen en aanstormend talent werd mij als bezoeker beloofd. Al langere tijd zijn deze kunstvormen krachtige tools voor activisme.
Ik heb een paar uur geraakt, ontroerd en verontwaardigd en soms wat droevig rondgelopen. Zonder woorden worden er vele vormen van onrecht op vaak grote doeken in beeld gebracht.
De onverwarmde ruimte op een ijskoude, regenachtige dag speelde nauwelijks een rol. Ik was gefocust op wat ik allemaal te zien kreeg.
Waarom doet kunst ertoe en hoort zij een hele grote plaats in te nemen in onze samenleving?
Allerlei vormen van kunst kunnen leiden naar hoopvolle veranderingen.
Een treffend voorbeeld was de Obama Hope-campagne. Hoe street art, samen met andere kunstuitingen, een katalysator voor een politieke verschuiving is geweest. Het leidde tot de verkiezing van Barack Obama als de eerste zwarte president van Amerika.
Het zet dus wel degelijk iets in beweging. Ik neem zelf ruim de tijd voor musea. Het geeft ruimte voor bezinning en ik beleef er veel plezier aan.

Wat ligt er in je macht en wat niet?
Ik denk hierbij aan een uitspraak van Reinhold Niebuhr.
Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen.
Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien.
Iedere dag kan je het beste uit jezelf halen, als jij dat wilt. Oefening baart kunst.
Het is belangrijk voor je welzijn dat je je niet steeds afhankelijk maakt van wat buiten je macht ligt. Je kunt jezelf wijsmaken dat je pas echt gelukkig bent als je een felbegeerde promotie krijgt of dat je kinderen een universitaire studie gaan volgen.
Het is echter een fabel dat succes hebben per definitie zou leiden naar (meer) geluk. Het is eerder andersom. Als je lekker in je vel zit is jouw weg op dat moment minder hobbelig en zal je eerder voorspoed en plezier ervaren.

Tenslotte nog wat vragen
Hoe sta jij er fysiek en geestelijk voor? Zorg je goed voor je lichaam?
Word je voldoende geprikkeld, uitgedaagd? Nieuwsgierigheid verlengt je leven. Mocht je te veel in je comfortzone zitten, kom er eens uit. Het geeft je zelfvertrouwen een boost.
Sta je genoeg stil bij je emotionele gezondheid? Geef je voldoende aandacht aan je gevoelens of vind je het moeilijk om deze te uiten? Durf eerlijk te zijn tegen jezelf. Je hoeft echt niet perfect te zijn. Door het benoemen van je aandachtspunten, met of zonder hulp, zijn ben je al een flinke stap op weg.
Een krachtig psychologisch immuunsysteem versterkt je veerkracht. Dat is wat we met ons allen hard nodig hebben.