Selecteer een pagina

Waardoor raak jij geïnspireerd?

Het is weer zover, de zomervakantie is inmiddels begonnen. De schoolkinderen hebben een ruime time-out.
Het oude schooljaar kan afgevinkt worden. De laatste dag werd op een ludieke manier vormgegeven op de school van mijn kleinkind.
Ik zie mezelf nog heerlijk in het zonnetje staan, terwijl ik uitkijk naar mijn kleinzoon van tien. Per groep lopen de kinderen over een rode loper die, kunstig gedrapeerd, op een deel van het schoolplein ligt. Even stilstaan bij alles wat geleerd is, een schouderklopje voor de inzet en zo rollend de toekomst tegemoet met hopelijk veel inspiratie. Na inspanning even een tijdje geen school.
Ik zie veel blije en ook trotse gezichten, zowel bij de kinderen als bij de toegestroomde ouders, opa’s en oma’s.
Er wordt gezoend, gelachen, gezwaaid. Nog even wat gesprekjes hier en daar en dan richting huis.
Het is gedaan. Iedereen heeft zich in meerdere of mindere mate ingespannen om weer een stukje wijzer te worden, veelal gesteund door het thuisfront.

Vakantietijd!
Een kans om het gewone ritme weer eens los te laten.
De een wil dolgraag het avontuur opzoeken in verre oorden. De ander wil alleen maar uitrusten of af en toe een dagje op pad en op die manier tijd overhouden voor achterstallig onderhoud in tuin of huis.
Wát je doet en wáár je bent is niet zo belangrijk, het gaat erom wat je ervaart. Wat haal je eruit?
Kan je genieten van je vrije tijd of ben je weer blij dat je kinderen, als je die hebt, weer naar school gaan en jij weer lekker in je vertrouwde bubbel zit?

Wat is jouw grote liefde?
Mijn voorkeur blijft onverminderd bij de zee, het strand en de duinen liggen.
Ik vind het zalig om de rollende golven te horen ruisen, de wind door mijn haren te voelen, het zout op mijn lippen te proeven, de dansende meeuwen te zien en zo ver te kunnen kijken als de horizon reikt. Daar waar de zee en de lucht elkaar lijken te raken. Het strand, zoals gewoonlijk, rijkelijk vol scheermessen en andersoortige schelpen..
Het is een rijk, vrij en vertrouwd gevoel. Het is bovendien een plek voor alle jaargetijden en alle stemmingen.
Dit geluk duurt al een leven lang, want intussen heb ik ontelbare keren het genoegen gesmaakt om op mijn geliefde plek te zijn.
Eb en vloed, storm en windstilte, hitte en kou, zon en regen. Het mag er allemaal zijn. Ik kom er tot rust, het is een grote inspiratiebron en mijn accu laadt er fantastisch van op.

Een variatie aan inspiratieplekken
Ontspanning en inspiratie kan je op allerlei plekken in de natuur vinden.
Wijlen Bram Vermeulen beschrijft in zijn gedichtenbundel Rust! het volgende:
Duizend mieren slepen een pruimenpit voort
Mussen vliegen af en aan en drinken glibberend water
Spreeuwen krijsen de bomen vol, krakend vallen bladeren
De karper graast met wild geraas de wal
De wind beweegt het riet, schrijft rimpels in het water
Libellen staan stil in de lucht, het pad zoemt van vliegen
Ganzen rusten in de wei, oefenen vliegend vrijheid
Alles en iedereen werkt als een gek aan mijn rust

Ga voor je passie!
Waardoor word jij geïnspireerd? Een belangrijke vraag om te ontdekken waar jij voor wil gaan. Waar ligt jouw passie? Ook jij kunt er voor zorgen dat je mensen inspireert. Hierbij horen de woorden: passie, verlangen en inspiratie. Het is een samenhangend geheel. Passie vuurt aan, verlangen geeft richting en inspiratie is de vonk waardoor de passie ontbrandt en het verlangen concreet gemaakt wordt.
Hoe mooi is het als je omgeving aangestoken wordt door jouw enthousiasme?
Alle beroemdheden, kunstenaars en succesvolle ondernemers maken gebruik van de levensbron passie en stimuleren op hun manier andere mensen.
Misschien merk je het tegenwoordig niet zo makkelijk op, maar er is wel degelijk veel passie te vinden in de wereld om ons heen. Denk alleen maar eens aan alle vrijwilligers die zich inzetten voor een goed doel. Dus of je je nu in actie komt voor iets collectiefs of individueel een bijdrage levert, het is beide waardevol!

Pak je pen
Op zoek naar wat jou inspireert kan het je helpen om jezelf de volgende vragen te stellen:
Wat is van belang, van waarde voor jou?
Wat kan je veranderen?
Wat kan je niet veranderen?
Welke verhalen vertelt je geest jou iedere keer?
Wat is het repertoire?
Om hoeveel verhalen gaat het?
Bedenk voor ieder verhaal een titel en vertel of schrijf het verhaal op wat je het meeste dwarszit (waardoor je niet doet wat je graag zou willen).
Alles wat de geest zegt kan ingedeeld worden, zoals onder andere:
Er zit meer in mij dan dat er uitkomt
Ik ben er altijd voor anderen.
Ik heb moeite met grenzen aangeven.
Ik moet zoveel van mezelf.
Zie het voor je en vooral schrijf het op. Lees het af en toe door en ga ermee aan de slag.
Denk erover, deel het met anderen.
Het mooie is dat er op den duur steeds minder belemmeringen overblijven, waardoor er veel meer ruimte ontstaat voor inspiratie.

Gun je zintuigen volop tijd
Neem ook eens de tijd om royaal met je zintuigen aan de gang te gaan.
Richt je aandacht eens op eentje naar keuze. Laat je niet afleiden.
De boodschappen die andere zintuigen doorgeven vervagen vanzelf. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je je lievelingsmuziek hoort? Welke herinneringen komen naar boven? Waardoor laat jij je precies inspireren?
Je hebt de tools in handen om gewoon thuis of op je vakantieadres even weg te dromen en fijne gevoelens op te roepen. Waarom zou je jezelf zo’n zintuigenfeestje ontzeggen?

De kunst van het genieten
De weergoden vermaken zich met hun eigen spelletjes. Slingerend van warm naar koud weer, van super droog naar stortregens, dikke hagel en allerlei variaties daar tussenin. Het is een mooie training om je flexibiliteit en inventiviteit te testen en plezier te hebben van datgene wat jou inspireert.
Kijk ook eens naar mijn blog Ook veel langer van je vakantie genieten? https://margarethbeerepoot.nl/ook-veel-langer-van-je-vakantie-genieten/
Een hele fijne zomer!