Selecteer een pagina

Ik wil je meenemen naar een prettige plek, een plek die voor jou bijzonder plezierig is. Dat kan een plaats dichtbij huis zijn, misschien wat verder of een vakantiebestemming in het buitenland. Het maakt niet uit of je er net geweest bent of langer terug in de tijd.

Reizen zonder reistijd
Al vrij snel zit ik in Ghana. Een bijzondere reis die ik in 2011 met veel enthousiasme heb gemaakt. Het is een combinatie van lekker ontspannen en wat projecten bezoeken van de stichting Educare. Op het programma staat onder andere de officiële opening van een school in een achterstandswijk in de hoofdstad Accra. Wat ik meteen voor me zie zijn de smalle onverharde terracotta kleurige wegen, die zich met grote regelmaat van hun stoffige kant laten zien. Een bui met een windhoos. Er is een flink gat in de weg geslagen. We kunnen niet verder Het wordt wel weer een keertje droog wordt ons verteld. Overal kinderen, die maar wat graag met mij op de foto willen. De zinderende lucht op een tropische dag, waardoor onthaasten me vrij makkelijk afgaat. Een verrassingstocht van door elkaar lopende geuren op de vele markten. Illegale stookplaatsen, sterke drank in de aanbieding…… Dan ineens ben en blijf ik op mijn prettige plek. Het aanzwellende geluid van trommels komt binnen en de samenzang van een stel enthousiaste zangers trekt mijn aandacht. Het festijn kan beginnen. Rijen ouders en kinderen, gezeten op plastic tuinstoelen. Ik zie een mix van felle kleuren om me heen, mensen in feestelijke outfits. Ik heb een goed overzicht over het schoolplein en de mooi vormgegeven school. Aan diverse kinderen wordt gevraagd wat ze later willen worden. Blij en vastberaden laten ze hun ideeën horen. Ik zit in de schaduw te genieten van wat ik zie, hoor, ruik, proef en voel. Er is zoveel wat op me afkomt. Even later voeg ik me bij de inmiddels dansende gasten. Ik voel geen moeheid, alleen plezier. Mijn voeten zijn die dag heel lang van de vloer.

Waar ligt jouw favoriete bestemming?
Ben je er al of laat het nog op zich wachten? Neem er even helemaal de tijd voor, zodat je je zoveel mogelijk kunt ontspannen. Kijk eens om je heen en ervaar waarom deze plek zo bijzonder voor je is. Zet al je zintuigen open. Op ieder moment, als jij het wil, kan je op deze of een andere door jou gekozen plek zijn. Je hoeft hem alleen maar op te roepen, reistijd is overbodig.

Even niets moeten
Wat is het heerlijk om zo te spelen met de tijdloosheid van vakantie, van vrij zijn van verplichtingen. Tijdelijk weg van de drukte van alledag. Dat gevoel willen we zo graag voortzetten, meer rust vinden in het dagelijks leven. Dat kan je dus bereiken door regelmatig naar je prettige plek af te reizen. Door kleine veranderingen in je directe omgeving. Iets doen wat je op vakantie wél onderneemt en normaliter niet. Deze kunnen ook je gevoel van tijd veranderen. Je kunt bijvoorbeeld een avondwandeling door je eigen buurt maken of voordat je werkdag begint een paar baantjes zwemmen. Opgaan in wat je doet (schilderen, muziek maken, schrijven) werkt ook. Heerlijk even helemaal in je eigen bubbel. Verder kan je de volgende stressverlagende oefening uitproberen.

Ontspannen door los te laten
Zet je voeten een stukje uit elkaar, ietsje naar binnen gericht. Knieën niet op slot. Begin met je enkels rond te draaien. Eerst de ene kant van je ene voet….vervolgens de andere kant en wisselen van voet. Dan zak je wat door je knieën en draai je ze tegelijkertijd rond. Ook weer in beide richtingen. Je gaat in de uitgangspositie staan en draai je heupen rond, zowel naar rechts als naar links. Armen laten zakken, steeds verder omlaag totdat je niet meer kunt. Je gaat weer in de beginhouding staan. Armen omhoog, inademen…armen langs de rechter of linkerkant helemaal omlaag laten komen en daarbij uitademen. Nu langs de andere kant weer omhoog. De eerste keer rechts bijvoorbeeld omlaag, de tweede keer links. Je pakt rustig je hoofd en je duwt deze met je handen voorzichtig richting borst. Voel in hoeverre er ruimte is vrijgekomen in je lijf. Ga tenslotte met je aandacht naar je ademhaling en haal eens drie keer achter elkaar wat dieper adem. Door je neus in en door je mond uit.

Heb je je keuze gemaakt?
Wat wil je nu echt? Steeds maar doen wat je altijd gedaan hebt (dan krijg je meer van hetzelfde) of sla je een andere weg in?