Selecteer een pagina

Op een vrije, regenachtige middag rijd ik met mijn oude, blauwe Opel Corsa naar kunstenaarsdorp Bergen. Ik kies voor de toeristische route en rijd via Egmond aan den Hoef Bergen binnen. Ik lees dat ik op de Eeuwige Laan ben beland. Een vrij smalle kronkelende verkeersweg, aan weerszijden omlijst door eeuwenoude bomen. Ik doe mijn autolichten automatisch aan, want het gefilterde licht dat door de bladeren valt is onvoldoende om veilig mijn bestemming te kunnen bereiken.

Een moment voor jezelf
Enkele minuten later parkeer ik voor museum Kranenburgh, een plek waar moderne en hedendaagse kunst te zien is. Gehuisvest in een oude villa en in 2013, na een grondige verbouwing, helemaal up-to-date opgeleverd. Helaas een tijdlang gesloten vanwege de coronacrisis, maar deze week heeft het museum voor het eerst zijn deuren weer geopend. Een beetje aanpassen vanwege de RIVM maatregelen, maar de sfeer is vooral relaxt. Van jongs af aan voel ik me aangetrokken tot museums. Oases van rust, inspiratie, inzicht gevende momenten, troost, zingeving, filosofische gedachten. Een moment voor mezelf!

Levenskunstenaar Aat Veldhoen
Op het programma staat het werk van Aat Veldhoen (overleden in 2018). Ik heb de expositie met veel aandacht en plezier bekeken. Te zien was dat hij vroeger, als Amsterdams jochie, vaak met zijn vader het Rijksmuseum had bezocht. De kleine Aat had met name Rembrandt van Rijn zeer nauwkeurig bestudeerd. Later werd dat zijn grote voorbeeld. Met een enorme drive en levenslust heeft Veldhoen getekend en geschilderd. Naast tekeningen en schilderijen maakte hij ook etsen en beelden. Leven en dood zijn centrale thema’s in zijn werk. De dood boezemde hem geen angst in, optimisme/levenslust voerde de boventoon. Hij schilderde net zo makkelijk oude of soms dode mensen als jonge, naakte of barende vrouwen en moeders met zuigelingen aan de borst. Aat hield zich natuurgetrouw aan het onderwerp en creëerde een poëtische blik op de menselijke verhoudingen. Ook landschappen en voorstellingen die een verhaal uitbeelden komen voor in zijn omvangrijk oeuvre.

Waar word jij door geraakt?
Ik vind mezelf na anderhalf uur terug in het museumcafé en neem ruim tijd om alle indrukken te laten bezinken. Warmhartig legde Aat Veldhoen allerlei levensgebeurtenissen vast. Zijn niet aflatende energie en scheppingsdrang ontroeren mij. Hij heeft op zijn manier zin gegeven aan zijn leven door ruimte te geven aan zijn passie. Inmiddels weet ik qua werk en vrije tijd wel waar ik het meeste plezier aan beleef en dat geeft een heel goed gevoel.

Leef het leven dat je wilt leven
Hoe zit dat bij jou? De meeste mensen zijn opgegroeid met de maakbaarheidsgedachte. Dat is waar naar toe gewerkt wordt ( zoals het hebben van een ‘perfecte’ baan, veel spullen en ‘genoeg’ geld verdienen) en als je maar flink je best doet kan je hoogstwaarschijnlijk wel op dat bepaalde punt komen. Onderhand ben je misschien meer met je hoofd bezig als met je hart. Goed om van tijd tot tijd te checken of datgene wat je doet nog steeds bij je past. Begin met serieus te nemen waar jij van houdt, ook al vindt iedereen om je heen dit onzin. Ik heb vaak te horen gekregen of ik nu niet eens klaar ben met het volgen van cursussen/trainingen/studies. Nou nee, ik vind het fijn om te studeren. Er is geen leeftijd aan verbonden, dus ik ga er lekker mee door. Dat is wie ik ben! Het kunnen grote veranderingen zijn die je eventueel wilt doorvoeren, maar dat hoeft niet persé. Misschien kan je ook doorgaan met wat je doet maar op een andere manier. Meer rust inbouwen of b.v. door een andere bril ernaar kijken. Dat kan heel verfrissend zijn en je niveau van geluk flink verhogen.

Genieten brengt je gezondheid op een hoger plan
Ik kan dus erg genieten van kunst, zeker ook in brede zin zoals het beleven van plezier in literatuur, theater, muziek en dans. Het gaat me dan ook heel erg aan het hart dat er al jaren flink bezuinigd wordt op de culturele sector. Het is een gevolg van politieke keuzes die gemaakt zijn. We hebben al vele jaren te maken met een regering die, naar mijn smaak, onvoldoende inziet dat cultuur inspireert, verbindt en aanzet tot nadenken. Kunst en cultuur zijn uitingen van onze identiteit. Hiervan kunnen en durven genieten leidt tot een beter functionerend immuunsysteem en gezondheid in het algemeen. Maatschappelijk heel relevant!

De handen uit de mouwen
Om er nog meer achter te komen waar je warm voor loopt kan het maken van een collage je goed op weg helpen. Leg diverse tijdschriften en kranten om je heen. Knip of kopieer zoveel mogelijk plaatjes en teksten/spreuken uit waar je blij van wordt. Pak een groot vel papier en plak de plaatjes op. Maak er een mooie collage van. Kijk naar het geheel en geniet. Neem afstand en kijk weer naar het geheel. Wat valt je op? Van wat voor dingen word jij blij? Waar geniet jij het meeste van en wat is de kern van die dingen? Hang dan je collage ergens op. Dit werkt namelijk inspirerend. Laat je collage ook aan anderen zien. Wat valt hen op? Je collage delen met andere mensen kan leiden tot mooie persoonlijke gesprekken.