Selecteer een pagina

Vergroot je kans op een succesvolle relatie

Vaak trouwen we of wonen we samen zonder te beseffen dat er natuurlijk ook wat minder leuke kanten aan elkaar kunnen zitten. De roze bril wordt na verloop van tijd vervangen door een andere kleur en wat eerst leuk of charmant was kan uitgegroeid zijn tot een irritatiepunt. Wat doe je dan? Loop je er voor weg of wil je ermee aan de slag?

Sta jij op eigen benen?
Eveline bijvoorbeeld vond het lange tijd zeer prettig dat haar man heel zorgzaam was. Hij nam haar veel werk uit handen en zette zichzelf op de tweede plaats. Hij zei vaak tegen haar dat hij haar geluk het allerbelangrijkste vond.
Eveline was opgegroeid met een vader die er vrijwel niet voor haar was. Alle aandacht die zij nu van haar man kreeg liet ze zich heerlijk aanleunen tot het punt dat het haar te veel werd en zij het als bemoeizuchtig en verstikkend ervaarde. Ze voelde dat het tijd was om actie te ondernemen en ging samen met haar man in therapie. De liefde voor elkaar was sterk en ze vonden na een aantal sessies een ander evenwicht. Eveline ging meer op eigen benen staan en haar man leerde dat hij zelf ook belangrijk was en wat meer aan zichzelf mocht denken.

Te hoge verwachtingen
Henry kwam alleen in therapie. Hij vertelde dat hij vier huwelijken achter de rug had. Het lukte hem niet om voor langere tijd met een vrouw samen te wonen. Hij zat steeds in hetzelfde patroon, waardoor het keer op keer misging.
Zijn verwachtingspatroon naar vrouwen toe lag te hoog, waardoor er veel spanning ontstond. Hij kon niet de bereidheid opbrengen om hier wat langere tijd bij stil te staan. Wellicht is een ander moment in de tijd wel geschikt voor Henry.

Verplaats je eens in de ander
Empathie is een van de belangrijkste vaardigheden voor een succesvolle relatie. Het kunnen verplaatsen in wat de ander doormaakt. Dat is niet altijd makkelijk, vooral als het situaties zijn die je zelf niet doorgemaakt hebt.
Probeer toch eens om de wereld door de ogen van een ander te zien. Alleen dan kan je je werkelijk met de ander verbinden. Niet iedereen is daar even vaardig in. Blijven oefenen om dit onder de knie te krijgen levert je heel wat relationeel geluk op.

Elkaar vrijheid gunnen
Wanneer je van jezelf houdt en jezelf accepteert zal je niet zo snel steeds een beroep doen op je partner. Naast een gezamenlijk leven is het heel verrijkend om ook een apart leven te hebben met je eigen werk, vrienden en hobby’s. Zo houd je je relatie levendig, want je hebt elkaar absoluut wat te vertellen.
Ben je samen, luister dan actief naar elkaar. Begrijp wat de ander met je deelt. Dus leg in ieder geval je telefoon weg.
Je deelt niet alleen je verhalen, maar ook je gevoelens. Weet wat er in je geliefde leeft.

Blijven werken aan je relatie
Doorgronden waarom je steeds over hetzelfde ruzie maakt.
Ieder stel heeft een eigen unieke versie van dezelfde ruzie. De details verschillen, maar het patroon van het conflict is vrijwel hetzelfde binnen elke relatie waarin het vertrouwen verdwenen is.
Het kan van alles zijn.
Afspraken niet na komen, vaak te laat komen, vuile was op de vloer laten liggen, elkaar niet genoeg troosten bij verdriet (‘zo erg is het toch niet’). Wees er op tijd bij, want na tig keer ruzie over hetzelfde stoppen geleidelijk aan de inspanningen om de koers te wijzigen.
Je krijgt niet zomaar het vertrouwen in je partner terug als je het bent kwijtgeraakt. Daar moet hard voor gewerkt worden. Een bloemetje, sieraden, vakanties, leuke uitjes en meer van dat soort attenties kunnen dit niet zomaar goed maken.
Stel vragen, zoals bijvoorbeeld: ‘Weet je waarom ik boos op je ben?’ of ‘Als jij terugdenkt aan die driftaanval die ik laatst had waardoor je je geschrokken en gekwetst voelde, begrijp je dan dat ik me nu ook zo voel nu jij zo tegen me tekeer bent gegaan?’

Hoe oprecht ben jij?
Wat je vooral nodig hebt is emotioneel bewustzijn. Geen IQ dus, maar EQ.
Het gaat er niet om dat je de ander overtuigt hoe vreemd of overdreven hij of zij reageert, maar je wilt oprecht weten wat de achterliggende reden is van het gezegde. Laat de persoon in kwestie zelf aan het woord en als het op dat moment niet kan kom er dan later op terug.
Gelijk hebben is niet het punt. De kwaliteit van je relatie is belangrijker.
Veiligheid en vertrouwen staan bovenaan. Natuurlijk mag je het een en ander proberen recht te zetten of jezelf verdedigen tegen onredelijke aanvallen. Bedenk hoe je dat doet, op wat voor tijdstip  en tegen welke prijs.

Blijf nieuwsgierig naar elkaar
Haal het beste in elkaar naar boven in plaats van dat je strijd voert om wie er zogenaamd het belangrijkste is. Hoe fijn is het als je je gerespecteerd, geliefd en gewenst voelt.
Leer jezelf goed of nog beter kennen. Door zelfontwikkeling heb je een grotere kans dat je de sterke kanten en de aandachtspunten van je relatie meer in je vizier hebt.
Je hebt altijd een keuze. Wil je een fijne relatie? Dan is investeren de optie die je hebt. Niets gaat vanzelf.
Blijf in gesprek. Plan regelmatig gezamenlijke activiteiten. Laat elkaar weten hoeveel je om elkaar geeft.
Natuurlijk zijn er periodes waarin dit misschien wat op de achtergrond is geraakt. Wees je ervan bewust dat dit nu zo is, bespreek dit samen en werk aan een oplossing.

Blog Relatietherapie:
Ga dan naar https://margarethbeerepoot.nl/relatietherapie/

Blog Komen mannen van Mars en vrouwen van Venus?:
Ga dan naar https://margarethbeerepoot.nl/komen-mannen-van-mars-en-vrouwen-van-venus/