Selecteer een pagina

Ik had niet gedacht dat ik ooit nog eens een blog zou schrijven over geld. Jarenlang heeft het onderwerp me niet echt geboeid. Mijn ouders werkten hard, de rekeningen werden betaald en als kind heb ik nooit ervaren dat we geldgebrek hadden. Er kon gewoon over gepraat worden, maar dat voerde zeker niet de boventoon. Als gezin waren we meer van de actie. Had ik een plan waarvoor ik geld nodig had, dan ging ik daarvoor werken. Ik zorgde er altijd voor dat het genoeg was, zodat ik in het weekend uit kon gaan of in de zomer op vakantie kon. Mijn ouders konden makkelijk een bijdrage leveren, maar dat deden ze niet. Pedagogisch gezien de spijker op zijn kop, zodat ik leerde dat het allemaal niet vanzelf ging.

Waaraan geef jij je geld uit?
Ik had altijd een relaxte relatie met geld. Ik gooide het niet over de balk, maar het rolde zeker. Toch kwam ik door die houding nooit echt in de problemen. Bij krapte zo nu en dan ging ik wat meer werken of ik deed ietsje rustiger aan met mijn uitgavenpatroon. Ik ging anders naar geld kijken toen ik ooit een schriftelijke cursus deed bij Onkruid College. Deze biedt diverse opleidingen aan op het gebied van spiritualiteit. Het was de bedoeling dat ik, al schrijvende, steeds meer ontdekkingen zou doen t.a.v. een breed scala van onderwerpen. Geld was er één van. Ik moest me ertoe zetten, maar het ontaardde in een levendig avontuur. Ik werd me ervan bewust dat geld energie is. Door het wat makkelijk uit te geven gaf ik te veel en kreeg ik er te weinig voor terug. Geen win-win situatie dus. Door goed prioriteiten te stellen kan ik inmiddels meer plezier beleven aan een bepaalde uitgave. Het grappige is dat mijn interesse door de jaren heen niet eens zoveel veranderd is. Het meeste houd ik van ervaringen (cursussen/opleidingen, een terrasje pakken, af en toe buitenshuis eten, vakanties). Daar gaat dus een deel van mijn geld naar toe. Wat wél veranderd is dat ik veel minder investeer in boeken, muziek, kleding. Stapels boeken heb ik inmiddels naar de kringloop gebracht. Door de intrede van Spotify hoef ik zelf geen muziek meer aan te schaffen. Mijn kledingkast is gevuld, enough is enough. Ik roep al jaren dat ik weinig spullen nodig heb (wat een ruimte), hoewel ik geen echte minimalist ben.

Wat betekent geld voor jou?
Voor mij was geld jarenlang een abstract begrip, een ruilmiddel, niet iets om me druk over te maken, het mocht lekker rollen. Door bewuster te leven kwam ik mijn beperkende overtuigingen op het spoor. Ik vond het b.v. vervelend als mensen lang in gesprek waren over geld. Zonde van de tijd, met name als ze het in mijn ogen gewoon goed voor elkaar hadden. Door deze overtuiging om te draaien leerde ik meer over mijn eigen omgang met geld en hoefde ik me op dit punt niet meer te ergeren aan anderen. Samenvattend is over geld praten een prima onderwerp geworden. Het kan net zo boeiend zijn als praten over cursussen. Ik maak er een licht, interessant onderwerp van. Geld is nogmaals doodgewoon een ruilmiddel. Ik draag er zorg voor dat geven en ontvangen in balans zijn. Geld is hetzelfde als energie. Als ik er minder zorgeloos mee omga kan ik er veel meer plezier van hebben……want voor hetzelfde geld doe ik iets wat ik veel aantrekkelijker vind, waardoor mijn energieniveau stijgt. Wat een verademing en wat een verandering brengt dat teweeg!

Positieve gedachten over geld:
Ik geef geld uit aan leuke dingen en haal daar zoveel mogelijk energie uit
Bij iedere uitgave voel ik gemak en plezier
Geld is nu. Ik bewaar niet alles voor later
Ik volg mijn eigen normen als het om geld gaat
Ik koop ervaringen met geld door werk uit te besteden
Ik geef aan bewust gekozen goede doelen en ben blij met de vorderingen van bepaalde projecten
Geld is een prima, boeiend onderwerp. Absoluut de moeite van het uitwisselen waard
Geld genereert een stuk vrijheid, zodat ik mijn wensen meer vorm kan geven
Ik ben blij met wat ik heb
Ik richt me op wat ik allemaal wel wil (heb geen angst voor tekort)

Wat zijn jouw beperkende overtuigingen over geld, welvaart, overvloed en rijkdom?
Schrijf deze op en maak (net zoals ik) nieuwe overtuigingen door de oude creatief om te draaien. Schrijf niet op wat je niet meer wilt, richt je op je wensen. Schrijf deze op een kaartje en bewaar dit op een plaats waar je het vaak tegenkomt.

Inzet wordt beloond
Het heeft ‘even’ geduurd voordat ik het onderwerp geld helemaal kon omarmen, maar het is gelukt! Het heeft mijn leven verrijkt.