Selecteer een pagina

Stoppen met shoppen

Black Friday, een overgewaaid fenomeen uit Amerika. De dag na Thanksgiving wordt daar gezien als het begin van de kerstinkopen. Ruim van tevoren worden aanbiedingen van de meest uiteenlopende aard aangekondigd.
Ik kom het hier tegen als ik de krant opensla, mijn mail check, op Facebook kijk en ik hoor het als ik toevallig ergens in een reclameblok beland.
Het is naïef om te denken dat het om één dag gaat. Het loopt door tot en met maandag en wie weet nog wel langer.
We moeten met z’n allen verleid worden om toch vooral veel te gaan kopen.

Koop wat je echt nodig hebt
Koop die laptop als je er niet meer lekker mee kan werken of een nieuwe telefoon omdat-ie voortdurend opgeladen moet worden of andere zaken die aan vervanging toe zijn. Doe het, een voordeeltje op zijn tijd, nu er toch aanbiedingen zijn, is ook wel eens fijn.
De herhaling echter van al die reclames kan de ruggengraat wat slapper maken. Je gaat uiteindelijk toch overstag, om er vaak later achter te komen dat het je levensgeluk nou niet bepaald heeft vergroot.

Een schat aan ervaring
Natuurlijk weet ik zelf ook alles van te veel kopen. Vazen of bloempotten die net niet de goede kleur of vorm hebben, handige keukenapparaten waarvan ik het slimme maar niet kan ontdekken, een uitpuilende kledingkast. Hetzelfde verhaal met boeken en voorheen met cd’s.
Jarenlang werd ik vooral superblij van boeken. Er was altijd wel een stemmetje in mij die vertelde dat ik er zeker wat aan zou hebben. Het keerpunt kwam toen ik een paar keer hetzelfde boek had gekocht. In de winkel kwamen ze mij al wel wat bekend voor, maar ja dat kan makkelijk als je (zoals ik) veel in dat soort ‘snoepwinkels’ kom. Door de tijd heen ben ik steeds meer afscheid gaan nemen van ‘mijn schatten’ en tot mijn verbazing raakte ik niet in ‘de rouw’. Het voelde juist heel prettig om in het bezit te zijn van een overzichtelijk geheel. De recycling bedrijven in de buurt waren zeer tevreden met mijn inbreng. Dat plezier gunde ik ze graag.
Niet alleen boeken bracht ik er, maar ook stapels cd’s en overtollige huisraad.
Ik ga vaker naar de bieb, luister al jaren naar Spotify en omarm de extra ruimte in mijn huis.

Bewuster kopen kun je leren
Langzamerhand ben ik steeds meer gaan consuminderen. Het is zeker niet zo dat ik me van alles ontzeg. Mijn koopgedrag is veel bewuster geworden. Het ‘zomaar’ uitgeven van geld leidt tot nodeloos energieverlies. Ik geef dan iets weg waar ik in feite weinig of niets mee heb of doe. Het stroomt niet.
Lees ook mijn blog: https://margarethbeerepoot.nl/tips-om-meer-te-genieten-van-geld/
Hoe zou het zijn als wij met z’n allen Black Friday zoveel mogelijk negeren? We worden in die periode dan in ieder geval niet meer geconfronteerd met de gevolgen van overconsumptie.
Wat voor consequenties zou dat hebben? Stemt dat tot meer nadenken over ons koopgedrag? Het zou het begin kunnen zijn voor meer bewustzijn op dat vlak.
Trees for All pleit bijvoorbeeld al jaren voor Green Friday in plaats van Black Friday.
We kunnen er niet meer omheen, onze aarde gaat gebukt onder de huidige consumptiemaatschappij.

De keerzijde van onze welvaart
Heb je echt meer spullen nodig om je goed, mooi of gelukkig te voelen?
Niet alleen tijdens Black Friday, overal om ons heen -ook online- worden we constant geprikkeld en verleid met het idee dat we weer iets kunnen gebruiken (nieuwe gadgets, verzekeringen, kleding enzovoort).
Sommige spullen zijn natuurlijk nodig om in onze basisbehoeften te voorzien, maar helaas worden we ook te vaak verleid iets te kopen wat in feite overbodig is.
Ondertussen groeit de afvalberg met ongebruikte spullen. Onze aarde gaat gebukt onder ons koopgedrag.

Tips om te consuminderen
Vertraag, beslis niet meteen. Je wordt namelijk aangemoedigd om direct te handelen. Beslis nu, op is op!
Geef jezelf een week bedenktijd. Voegt het iets toe aan je geluk? Neem nog wat meer tijd en stel jezelf dan dezelfde vraag.
Stel een eerdere aankoop ter discussie. Kijk eens in je kledingkast. Hoeveel kledingstukken heb jij in je kast die je misschien niet vaker dan twee keer hebt gedragen. Valt het mee of tegen?
Hoe kan een miskoop je motiveren?
Heb je ooit spijt gehad van wat je niet kocht?
Kan je datgene wat je wilt hebben lenen, huren of delen?
Is het tweedehands te krijgen?
Wees dankbaar met alles wat je al hebt.
Je voelt je een stuk beter als je zoveel mogelijk met optimistische mensen omgaat. Je neiging om onvrede op te vullen met spullen zal verminderen.
Houd in gedachten dat je geluksgevoel na een aankoop over het algemeen kortstondig is.

Waar word jij nu écht gelukkig van?
Je weet onderhand wel dat geld niet het antwoord is. Natuurlijk is het wel van belang dat je jezelf in je levensonderhoud kan voorzien. Dus genoeg om je rekeningen te betalen plus nog wat voor onvoorziene omstandigheden.
Denk eens aan je levensstijl. Heb je een  goede balans tussen in- en ontspanning? Doe je aan voldoende zelfzorg? Slaap je genoeg, hoeveel stress heb je, sta je positief in je leven?
In hoeverre geef je zelf voldoende richting aan je eigen leven?
Hoe tevreden ben je?

Je consumptiegedrag onder de loep
Het kan veel inzichten opleveren als er tijdelijk iemand met je meekijkt.