Selecteer een pagina

Het diepste geheim van gelukkig zijn is het goed hebben met jezelf. Alles begint bij jou, bij jou alleen. Geluk is een gevoel dat van binnenuit komt. Je kunt alleen nu gelukkig zijn, niet straks. Je weet namelijk niet precies hoe het dan is. Het resultaat van het door jou gewenste doel kan erg tegenvallen. Geluk is ook grotendeels onafhankelijk van de omgeving waarin je je bevindt. Je kunt in je eentje heel gelukkig zijn in een tiny house of in een woongroep bivakkeren. Het gaat erom wat jij wilt. Misschien ben je op dit moment niet tevreden met de situatie waarin je zit. Kijk hoe je dit eventueel kunt veranderen en geniet alvast van de dingen die wél goed zijn. Dat zit vaak in kleine dingen. Een leuk gesprek, een heerlijke maaltijd, een fijne wandeling, een dag vrij. Zo bouw je je levensgeluk op. Ga niet zitten wachten, maar verdiep je meteen in gelukkige momenten. Beweeg mee met je leven!

Zit geluk voor jou in materie?
We leven in een welvaartsstaat, waar de meesten van ons kunnen kopen en doen wat er maar gewenst wordt. Mijn ervaring is dat het verlangen vaak groter is dan het hebben. Is de ‘buit’ eenmaal binnen, dan is het al heel snel weer gewoon. Een nieuwe telefoon bijvoorbeeld, een verre reis, weer een andere outfit. De spanning van het willen is er af en het volgende project kan zich al weer aandienen. Door je verlangen uit te stellen kom je erachter dat een aantal dingen helemaal niet meer hoeven. Ik vind het zelf een uitdaging om dit aan te gaan, want de kracht van met name de reclamewereld reikt ver. Er wordt gestrooid met allerlei beloftes. Je zou jezelf flink tekort doen als je er niet in meegaat. Je weet met je verstand heel goed dat het verdienmodel van allerlei bedrijven op nummer één staat, maar op ‘zwakke’ momenten kun je je mee laten slepen. Belangrijk om steeds na te gaan wat voor jou goed voelt.

Hoeveel geld heb jij nodig?
Neem nu de uitspraak: Geld maakt gelukkig. Het is spelen met de waarheid. Een beetje extra is natuurlijk wel fijn. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken of je je rekeningen allemaal wel op tijd kunt betalen. Ik ontmoette Harry een jaar of wat terug tijdens een meditatietraining. Het bleek een succesvolle zakenman te zijn. Financieel kon hij doen en laten wat hij wilde. Op persoonlijk vlak had hij wel wat issues. Moeite met alleen zijn, ingewikkeldheden met zich verbinden. Vier huwelijken achter de rug. Het viel mij op uit zijn verhalen dat hij de verantwoordelijkheid voor zijn geluk steeds bij de ander legde. Het was moeilijk voor hem om in te zien dat hij eerst vriendschap moest sluiten met zichzelf. Het laatste wat ik van hem hoorde was dat hij verliefd was geworden op een Russische vrouw. Ze bezocht een tante die al jaren in Nederland woont , ontmoette Harry en was erg onder de indruk van zijn aanwezigheid. Ik kaartte voorzichtig aan dat ze wellicht een verblijfsvergunning nodig had. Hij vond dit niet echt leuk om te horen, stapte voor de zoveelste keer in zijn valkuil en ging door met zijn ‘sprookje’.

Genieten in het nu
Geluk wordt vaak in de toekomst geplaatst of het verleden wordt geïdealiseerd. Als ik binnenkort eindelijk een paar leukere collega’s heb, dan kan het weer worden zoals het eerst was. Je kunt je ook afvragen of uitkijken naar een andere baan een betere optie is. Deze lijst kun je uitbreiden met allerlei als uitspraken. Als ik tien kilo ben afgevallen, dan ben ik minder depressief. Als twee van mijn beste vrienden niet afgezegd zouden hebben op mijn feest, dan had ik meer genoten. Waarom niet genieten in het nu? Geluk is een keuze. Je kunt elke dag opnieuw kiezen. Je bent er zelf verantwoordelijk voor. Daarmee wil ik niet zeggen dat het altijd leuk is in je leven. Net zoals dag en nacht, eb en vloed, licht en donker enzovoort, kan geluk alleen bestaan als er ook een andere kant is.

Leef jij in een droomwereld?
Het is van groot belang hoe je houding is ten opzichte van allerlei gebeurtenissen in jouw leven. Je verliest je superleuke baan door een reorganisatie. Hierdoor kan je de kans aanpakken om voor jezelf te beginnen en erachter komen dat je veel creatiever kunt zijn en blij bent met alle vrijheid die je als zelfstandig ondernemer ervaart. Een ander voorbeeld. Je bent je allerbeste vriendin kwijtgeraakt met wie je al jarenlang lief en leed gedeeld hebt. Je had al wel een tijd in de gaten dat jullie echt een andere weg aan het bewandelen waren. Toch vond je niet de moed om er definitief een punt achter te zetten en nu deed je vriendin het. Eigenlijk wist je het al dat het zo moest gaan, maar toch deed het zeer. Je kunt dankbaar zijn voor de tijd die zo fijn en plezierig was en nu echt bij het verleden hoort. Je hebt nu weer tijd en ruimte voor vriendschappen, die meer passen bij wie jij echt bent.

Fantaseer over een heerlijk leven
Vul, zonder na te denken, de volgende zinnen aan:
Zou het niet fantastisch zijn als….
Zou het niet verrukkelijk zijn als….
Zou het niet geweldig zijn als….
Zou het niet zalig zijn als….
Zou het niet ongelooflijk zijn als….
Zou het niet fantastisch zijn als….
Zou het niet een enorme geruststelling zijn als….
Zou het niet wonderlijk zijn als….
Zou het niet adembenemend zijn als….