Selecteer een pagina

Volg jij je gevoel?
Je kent het wel. Je leven gaat zijn gangetje. Je staat op, doucht, ontbijt. De dag is begonnen. Je agenda is waarschijnlijk aardig gevuld en de dagen volgen elkaar op. Voordat je het weet is er weer een seizoen voorbij, want de tijd lijkt te vliegen.
Vraag je je wel eens af of je nog steeds de dingen doet die voor jou op dit moment er toe doen?
In 2020 heb ik voor het daaropvolgend jaar een lijstje gemaakt van activiteiten/zaken die ik in dat jaar graag voort wilde zetten en/of gerealiseerd wilde hebben. Niet eerder heb ik dat zo duidelijk op papier gezet. Het stond er alsof het al zo was. Ik was blij verrast dat het overgrote deel gegaan is zoals ik het gewenst had.

Terugkijkend op vorig jaar:
Frans en ik bleven ook(!) dit jaar dikke vrienden. We trokken genoeg tijd voor elkaar uit. Er was voldoende verdieping, ontspanning en gezelligheid.
De sfeer/de band met onze kinderen was meer dan goed. We hadden genoeg contact met elkaar, maar konden elkaar ook vrij laten in een mate die prettig voelt.
En dan de kleinkinderen. De kids kwamen altijd spontaan en blij op Rijksweg 115. Voor hen een rustpunt en voor ons allemaal een plek van plezier, ontroering en liefde. Voor Frans en mij, als opa en oma, heel bijzonder om dicht bij ze te hebben gestaan. We gaven ze ruimte, nabijheid, altijd het gevoel dat er van ze gehouden werd.
Ik heb nieuwe vrienden gemaakt. Wat ben ik blij om ook met hen veel connectie te voelen.
Interessesferen kwamen overeen, échte belangstelling voor elkaar en lekker veel lol maken als het zo uitkwam.
Het was ook een sportief jaar. Ik voelde me het beste bij aardig wat beweging. Alleen, maar ook met anderen.

Hoe zat het met mijn werk in 2021?
Blij en trots was ik dat ik al vele jaren mijn mooie werk als therapeut uitgevoerd heb. Het gaf me ook een heel fijn gevoel dat de andere therapeuten in Meander heel gemotiveerd en geïnspireerd waren en we zo met zijn allen de wereld een stukje mooier kleurden.
Mijn schrijfwerk voor Meander kreeg meer ruimte. Vele blogs kwamen uit mijn pen.
Ik experimenteerde met verschillende vormen van vrijwilligerswerk en werd geconfronteerd met diverse uitdagingen.

Stand van zaken
Inmiddels is het al weer 2022. Ik heb pasgeleden een belangrijke beslissing genomen. Ik neem met ingang van de zomervakantie, 18 juli aanstaande, geen klanten meer aan. De sessies van mensen die nog in behandeling zijn gaan gewoon door. Ik heb mijn werk altijd met veel plezier en passie gedaan. Ik kan echter niet alles tegelijk. Ik wil mijn schrijfwerk uitbreiden. Naast gezondheid wil ik over meer onderwerpen schrijven, waaronder reizen. Daar gaat dus tijd inzitten en deze moet ik ergens vandaan halen.
Ik blijf verder nauw betrokken bij Meander. Naast het bovenstaande ga ik door met faciliteren, zodat iedereen lekker zijn of haar werk kan doen. Ik wandel dus nog regelmatig rond en zal dat met een goed gevoel blijven doen. De tijd die achter me ligt, als therapeut, is me heel dierbaar. Tijdens de vele gevolgde studies heb ik aardig wat geleerd van mijn docenten en medestudenten , maar zeker ook van jou als klant. Dank je wel hiervoor.

Bewuster in het leven staan
Lekker een tijdje dagdromen kan een heerlijke bezigheid zijn. Je zit dan meestal in het verleden of in de toekomst. Doe je dit te vaak, dan laat je je behoorlijk afleiden van wat er op het moment zelf met je leven gebeurt. We leven een heel groot deel van onze tijd op de automatische piloot. Het onbewuste deel van ons brein heeft dan de touwtjes in handen. Tegenover het onbewuste brein staat het bewuste, dat zorgt voor een wakkere toestand. Denk aan al die momenten waarop je glashelder lijkt en je heel even ontdekt hoe geweldig het leven kan zijn.

Hoe rek je je bewustzijn op?
Houd eens een week bij hoe vaak je je echt wakker voelt.
Goed ademhalen brengt je hersens tot rust en laat je helderder denken. Zo kom je het snelst van de automatische piloot af.
Beweeg  zoveel mogelijk. Je bent niet gemaakt om heel vaak te zitten.
Luisteren naar je lievelingsmuziek heeft een grote invloed op je gevoel. Het kan onder andere leiden tot ontspanning, verdriet, nostalgie, blijdschap, euforie.
Breng variatie aan in je dagen. Je blijft wakkerder als je uitgedaagd wordt.
Let wat meer op je eetpatroon. Te veel en/of te zoet eten maakt je slaperig.
Ga op zoek naar dingen die bij je passen, zodat je je energiepeil zo hoog mogelijk houdt.
Drink voldoende water.
Focus op positieve dingen.

Trouw blijven aan jezelf
Zet je angst voor de mening van anderen opzij. Laat zien wie jij bent. Het voelt vrij als je dat kunt doen en je wordt er echt een gelukkiger mens van.
Blijf dus nagaan waar jij een goed gevoel van krijgt of wie of wat je een gevoel van flow geeft.
De volgende uitspraak van Barack Obama kan ik volledig onderschrijven. ‘Er verandert niets als we wachten op een ander persoon of een ander moment. Wij zijn degenen waar we op hebben gewacht. Wij zijn de verandering die we zoeken.’
Aan jou de keuze.