Selecteer een pagina

Leeftijd of leef-tijd. Je leeftijd is natuurlijk het totaal aantal jaren vanaf je geboorte. Leef-tijd gaat meer over de tijd die je doorbrengt met de mensen om je heen en de mogelijkheden o.a. om te groeien, te genieten, te verdiepen. Als ik beide woorden hoor, dan komt het eerst de associatie van het aantal jaren naar boven. Ik denk zelf omdat die vraag het meest gesteld wordt door iedereen en voor het gros makkelijk te beantwoorden is.

Ouder worden gaat vanzelf

Laatst was ik bij een schrijfworkshop met als thema ‘Zinnig ouder worden’. Interactief, aan de handvan literaire en filosofische uitspraken, ervaringen uitwisselen over ons leven. Tien mensen bij elkaar en aan de gezichten kon ik zien dat in ieder geval de zin in dit gebeuren groot was. Grappig dat ik daar belandde. Ik interesseer me niet erg voor leeftijden, maar wél in het proces ouder worden. Daar heeft jong en oud mee te maken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze dag de leeftijd tussen de 50 en de 70 lag. Met mijn 64 jaar paste ik daar dus prima in. De laatste tijd krijg ik wel eens de vraagvan vrienden en bekenden: ‘Wanneer ga jij eens stoppen met je werk, Margareth?’ Ergens eengewone vraag, maar toch ook weer niet. Houdt het ineens op bij een zekere leeftijd? Dan hetvervolg: ‘Het is echt heerlijk hoor als je pensionado bent. Lekker uitslapen, doen waar je zin in hebt.Geen verplichtingen meer’. Mijn antwoord is altijd hetzelfde. Wat heerlijk dat je er zo blij van wordt.Ik geniet op mijn manier. Ik houd niet van uitslapen, vind mijn werk fantastisch en als zelfstandig ondernemer deel ik mijn eigen tijd in. Dus ik zie het wel, zo lang ik plezier heb in de dingen die ik doeblijf ik lekker werken. 15 Jaar geleden kreeg ik te horen. ‘Je bent bijna vijftig en je begint nu nog een bedrijf??’ Já dus, heel graag! Ik heb er nooit een moment spijt van gehad.

Persoonlijke groei is een keuze

Voor iedereen ligt dit weer anders en dat is prima. Je hoeft echt geen studiebol te zijn. Je hebt een portie lef nodig, nieuwsgierig- en leergierigheid om te willen ontdekken wie je bent en wat je mogelijkheden zijn. Dat kan in de praktijk van alledag, via boeken, trainingen, therapie. Voel wat bij je past! Voor mij was en is het een vanzelfsprekendheid om er een hele studie van te maken. Persoonlijk vind ik het een verrijking en beroepsmatig uiteraard ook. Ik kan klanten nooit verder brengen dan ikzelf ben.

Wat zeggen de ‘deskundigen’?

Goethe, schrijver en dichter, (1749-1832) zegt b.v.: ‘Heb vertrouwen’. Hij genoot zelf van het ouderworden. Tot op hoge leeftijd schreef hij nog veel en was hij erg actief. Hij voelde zich bevrijd van de verplichtingen van het werkzame leven en had eindelijk de tijd om rustig te genieten en tijd tenemen voor vrienden. ‘Weet te waarderen wat je hebt meegemaakt. Voel vol vertrouwen en welbehagen dat niemand je dat kan afpakken’.

Jung, psychiater en psycholoog, (1875-1961) heeft het over de noodzaak om je te verdiepen in jezelf. Hij vergelijkt de levensloop van de mens met de opkomende en ondergaande zon. Opkomend in de ochtend, fel schijnend en met een groot bereik in de middag en langzaam (let wel lángzaam) teruglopend tegen het einde van de avond.

Herman van Veen, podiumkunstenaar, geboren i 1945, zegt: ‘Los van wat krakende onderdelen enhet regelmatig kwijt zijn van namen beschouw ik deze tijd, ook al ben ik minder jong dan gisteren, alsde beste van mijn leven’. Hij is energiek, treedt zeer regelmatig op en peinst er niet over om te stoppen met optreden.

Ramses Shaffy, zanger en acteur, zong vol vuur het lied Mens Durf Te Leven. Hij heeft gelééfd, helemaal op zijn manier. Hoe is dat bij jou? Doe je wel eens dingen buiten je comfortzone? Dingen die nieuw voor je zijn en die je spannend vindt? Je grenzen verleggen is goed voor je zelfvertrouwen en het kan zomaar zo zijn dat je steeds verder durft te gaan op dat eenmaal ingeslagen pad.

Waar verlang jij naar?

Een belangrijke vraag die even wat tijd vraagt. In eerste instantie kom je er misschien niet helemaal uit. Dat is niet erg, blijf gewoon even doorzoeken. Wat wil je nu écht? Verlang je naar verbinding, meer vrijheid of dat je ertoe doet? Het kan van alles zijn. Ga eens zitten met pen en papier. Het eerste woord dat je te binnen schiet schrijf je op, b.v. vrijheid. Associeer daaromheen. Welke woorden hebben te maken met je uitgekozen woord. Je zult zien dat deze manier je kan helpen om je verlangens te (her)ontdekken. Kies na een paar dagen eens een woord of een zin uit je verzameling associaties en doe dan dezelfde opdracht. Wat zou je doen als je het helemaal zelf kon bepalen? Veel succes!