Selecteer een pagina

Als kind zat ik boordevol energie. Eindeloos spelen zonder moe te worden. Dol op zwemmen bijvoorbeeld. Tig keer van de duikplank af en 100% plezier. Salto voor- of achterover vanaf de badrand. Een enkele keer ging het mis en kwam ik genadeloos hard op mijn rug terecht. Happend naar adem nam ik noodgedwongen een time-out om daarna gewoon weer verder te gaan. Speeltuinen hadden ook een enorme aantrekkingskracht op mij. Er waren genoeg plekken. In de nabijheid van mijn ouderlijk huis waren er al een stuk of drie. Schommelen tot ik bijna over de kop ging. Klimmen, klauteren, van de glijbaan. Volop buitenspelen, vaak met kinderen uit de buurt.

Hoe laad jij je op?
Ik trok me ook af en toe terug om te lezen. Dat was mijn oplaadmoment. Geen besef van tijd, alleen mijn boek en ik. Een kleine greep uit een rijk arsenaal: De Sprookjes van Grimm kende ik aardig goed uit mijn hoofd. Verder las ik graag spannende verhalen over indianen. Alleen op de wereld over de vondeling Remi en zijn zoektocht naar zijn afkomst heb ik diverse keren gelezen. Eenzelfde soort gretigheid qua omgaan met energie zie ik ook bij mijn kleinkinderen van vier en zeven jaar. Ik geniet ervan hoe zij zich helemaal in hun spel kunnen verliezen. Pasgeleden was ik met ze bij het klimduin in Schoorl. Ik had al aardig wat meters gemaakt en ja hoor terwijl ik het wel even genoeg vond, stonden zij weer lachend bovenaan. ‘Oma, kom je ook weer naar boven?’ ‘Nu, even niet…straks weer!’ Mijn aandacht lag inmiddels bij een perfect gemaakte flat white. Deze lijkt op een cappuccino, maar de koffiesmaak is absoluut sterker. Precies goed voor mij, ik houd van uitgesproken smaken. De geur van koffie riep ik moeiteloos op, gevolgd door het proeven van de lichtzoete smaak van melk die voorzichtig op het bruine goedje wordt gegoten, uiteindelijk afgemaakt met een dun laagje schuim. Nu nog even de gang naar een leuk café in de buurt. Ik hoefde de kids geen twee keer te roepen, want voor drinken en iets lekker zijn ze altijd te porren.

Zin om meer beweging in je leven te brengen?
Eve was het zat om altijd zo weinig energie te hebben en ging bij mij in therapie. Ze leerde om haar grenzen beter te bewaken en uit te komen bij datgene wat voor haar belangrijk is. Onbeperkt stond ze klaar voor anderen. Haar eigen behoeften bungelden ergens onderaan. Ze kwam erachter dat ze al heel lang ontevreden was met de invulling van haar week en besloot haar blik meer naar buiten te richten. Als groot kunstliefhebber vond ze een vrijwilligersbaan in een museum en voelde zich door de contacten die ze daar had heel geïnspireerd. Dat maakte dat ze de verantwoordelijkheid als alleenstaande moeder als lichter begon te ervaren. Na een intensieve periode waarin ze de focus voor het eerst eens helemaal op zichzelf richtte ervaarde ze meer vrijheid en vrolijkheid. Ook de onderstaande tips kwamen ruimschoots aan bod. Uiteraard heb ik daar zelf in het verleden ook mee geëxperimenteerd en ik doe er nog mijn voordeel mee. Ook al is de energievoorraad groot genoeg, het is een kunst om er goed mee om te gaan. Als kind stond ik daar nooit bij stil. Ik rolde ’s avonds gewoon mijn bed in en sliep.

Vergroot je power door onderstaande tips toe te passen
Als je twee weken lang je dagelijkse activiteiten opschrijft, krijg je een beeld van wat energie kost en wat energie geeft. Vraag jezelf kritisch af of bepaalde activiteiten nodig zijn. Kun je dit niet anders aanpakken of uit handen geven?

Maak een lijstje van dingen die jou energie geven. Het zit vaak in kleine dingen. Vind je niets meer leuk, denk dan terug aan wat je als kind plezierig vond om te doen.

Onderzoek je irrationele gedachten over wat jou energie geeft en wat energie vreet, daag ze uit en vervang ze door rationele gedachten.

Je hebt gevers en nemers. Je energie gaat met sprongen vooruit wanneer je je aandacht richt op mensen waar jij energie van krijgt. Houd ook je eigen ‘zuignapneiging’ in de gaten (te veel nemen).

Wist je dat voortdurend aardig zijn voor anderen ook verslavend kan zijn? Aardig zijn voor jezelf is nu aan de orde.
Snoei in je persoonlijke verplichtingen aan vrienden en kennissen (zoals verjaardagpartijen). Maak geen afspraken met iemand uit medelijden of als je er geen zin in hebt.

Als je nee zegt, houd je daar dan aan. Laat je niet verleiden om in de verdediging te gaan.

Moe zijn is een signaal om rust te nemen. Geef gehoor aan dit signaal. Ook al herken je geen moeheid, rust dan toch op bewust gekozen momenten.