Selecteer een pagina

Contact zoeken
Zoek afleiding als je de drang voelt tot emotioneel eten. Bel een vriend(in), kennis of familielid en lucht je hart.

Je zintuigen verwennen
Zet b.v. fijne muziek op of maak het zelf, ga in bad, maak een wandeling, kijk naar kunst, geniet van een mooie bos bloemen, proef je thee of koffie extra aandachtig.

Een dagboek bijhouden
Alles mag op papier, niemand hoeft het te lezen. Een fijne manier om dingen van je af te schrijven en een uitstekend middel om je gedachten te ordenen.

Mindfulnesmomenten creëren
Aandacht geven op een speciale manier. Doelbewust, op het moment zelf, niet oordelend. B.v. met aandacht je tanden poetsen, douchen, aankleden, ontbijten, wandelen, uitvoeren van je werk enzovoort. Dit vraagt om discipline, doorzettingsvermogen en de moed steeds opnieuw te beginnen. Een uitdaging voor de multitasker. Samenvattend zorgt het regelmatig beoefenen van mindfulness ervoor dat je lekkerder in je vel gaat zitten.

Meditatiebeoefening
Meditatie bestaat al duizenden jaren. Er zijn vele vormen. Je kunt uitzoeken welke het beste bij je past. Het helpt je o.a. om meer tot rust te komen zodat je minder stress ervaart, je krijgt een betere concentratie, je kunt boosheid eerder loslaten en herkent de mentale patronen die je dagelijks bezighouden en leert om deze beter te laten gaan.

Versterk je uithoudingsvermogen om stresseten tegen te gaan
Schep ruimte tussen het hongergevoel en je antwoord hierop. Deze interval geeft je de tijd om je mogelijkheden te onderzoeken en bewust te beslissen wat je wilt doen. Waar kies je voor? Je drang tot stresseten of kiezen voor iets anders dan eten? Rek deze tijd op tot vijf of tien minuten, zodat je meer tijd hebt om alternatieven te onderzoeken.

Van perfectionist tot realist
De lat torenhoog leggen leidt altijd tot teleurstellingen. Uitspraken zoals: ‘Ik snoep nooit meer’ is vragen om het tegenovergestelde. Geef jezelf een enkele keer de ruimte om juist wél dat koekje, patatje, ijsje te nemen en geniet er met volle teugen van. Op die manier voorkom je dat alles wat je jezelf ontzegt extra aantrekkelijk wordt.

Yogaoefeningen
Door yoga leer je o.a. hoe je de band tussen lichaam en geest kunt versterken. Wanneer deze band sterker wordt kun je beter naar je lichaam luisteren. Als je even rust neemt en je aandacht op je maag richt, dan ga je beter beseffen wat deze wil en nodig heeft. Door een steeds groter bewustzijn op dit vlak leer je emotionele honger beter onderscheiden van fysieke honger. Het kan voorkomen dat je gedachteloos gaat eten als je b.v. angstig of bezorgd bent.

Pak een oude hobby op
Ga eens voor jezelf na wat je als kind leuk vond om te doen. Waar kon je jezelf in kwijt? Het kan heel goed zijn dat je interesse nog steeds uitgaat naar datgene wat je al een tijd hebt laten liggen. Maak een nieuwe start! Mocht je niets ouds kunnen vinden verken dan eens van welke dingen je blij wordt. Dat zou ook vrijwilligerswerk kunnen zijn, waar je veel voldoening uit kan halen.

Adem jezelf tot rust
Ga met je aandacht naar je ademhaling. Adem vier tellen in door je neus, zes tellen uit en wacht even voordat je weer inademt.

Oefening om de aantrekkingskracht van eten te verminderen
Denk eens aan iets wat je erg lekker vindt en waar je graag minder van zou willen eten. Maak daar een beeld van en stel voor jezelf vast waar dat beeld zich bevindt. Staat het vlak vóór je of een eindje bij je vandaan? Als je naar dat beeld kijkt, geef dan voor jezelf aan-op een schaal van 0 tot 10- hoe groot de aantrekkingskracht van dat eten op jou is.

Zet nu het beeld in gedachten eens twintig meter naar achteren. Kijk ernaar en ervaar hoe de aantrekkingskracht verandert.
Laat nu ook de kleuren uit het beeld verdwijnen, zodat het zwart-wit wordt….en merk op of deze verandering invloed heeft op de aantrekkingskracht.
Plaats dan nog een kader rond het beeld…en merk op of ook dát nog iets aan de aantrekkingskracht verandert.
Stel voor jezelf vast-op de schaal van 0 tot 10- hoeveel er van de aantrekkingskracht overgebleven is.

Laat dan het beeld zoals het nu is (en dat nog steeds ver van je afstaat) verdwijnen. Richt je aandacht even op iets anders en denk dan terug aan dat eten. Merk op in welke vorm het beeld zich nu aan je vertoont en voel in welke mate de aantrekkingskracht veranderd is.

Veel succes met de oefening!