Selecteer een pagina

Omgaan met onzekerheid

Ieder van ons heeft te maken met een bepaalde mate van onzekerheid. Dat is heel gewoon. Het hoort bij het leven. De positieve kant is dat het je bestaan leuker, verrassender en spannender kan maken. Stel je voor dat alles zo gaat zoals jij dat wilt.
Er zijn zoveel factoren die maken dat een aantal zaken toch net of heel anders verlopen.
Dus is het fijn dat je de kans kunt pakken om eventueel andere wegen in te slaan door je flexibiliteit uit te testen, je weerbaarheid te vergroten, mee te gaan met de flow, je zelfbewustzijn op te rekken.
Het vraagt wel wat van je. Het kan ook zijn dat je de andere kant opgaat en juist angstig wordt. Datgene waar je last van hebt negeert, wegdrukt en dat je vlucht in te veel werk, drank, drugs, gokken, enzovoort.

Durf jij eerlijk naar jezelf te kijken?
Welke bril heb je doorgaans op? Kijk je voornamelijk positief of negatief naar jezelf? Waarom denk je wat je denkt? Kun je achterhalen waar bepaalde gedachten vandaan komen?
Stel jezelf vanaf nu regelmatig de volgende vragen:
Is het waar wat ik denk? Hoe kan ik zeker weten dat het waar is?
Hoe reageer ik wanneer ik die gedachte heb? Wie zou ik zijn zonder die gedachte?
Het spreekt voor zich dat als je veel negatieve gedachten hebt dat je onzekere gevoelens alleen maar groeien.
Ga dan eens verder met je zelfonderzoek.
Kun jij op een vriendelijke maar duidelijke manier zeggen wat jij wel of niet ergens van vindt, in plaats dat je naar voren brengt wat een ander mogelijk zou willen horen?

Herken je jezelf in de volgende opsomming?
Je piekert veel, bent perfectionistisch, zoekt regelmatig bevestiging bij anderen en je vertoont uitstelgedrag.
Wees reëel. Een té hoge en onrealistische verwachting is de meest voorkomende reden voor onzekerheid.
Deze verwachtingen, waar je waarschijnlijk toch nooit aan kunt voldoen, zorgen voor een laag zelfbeeld en dus meer onzekerheid.

Zoek het avontuur op
Daag jezelf uit. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Verzamel dus moed en doe iets wat je normaliter echt nooit zou doen. Bijvoorbeeld in je eentje naar een feest gaan waar je weinig mensen kent, zoek een nieuwe hobby, zeg je baan op.
Kees durfde het na vele jaren uiteindelijk aan om bij zijn werkgever weg te gaan. Zijn vriendin, een vroegere collega van mij, vertelde mij het blije nieuws.
‘’Ik weet dat hij het erg moeilijk vindt om te veranderen Margareth, maar zijn klaagzangen over zijn werk gingen maar door. Ik werd er moe en chagrijnig van. Ik heb een paar hele pittige gesprekken met hem gevoerd. Stoppen met die verhalen tegen mij of actie ondernemen. Hij heeft zelf een coach gezocht die hem een handje helpt. Ik weet niet wat me overkomt. Ik vind het  ineens weer veel leuker om thuis te komen.’’

Wat is verder helpend voor jou?
Let onder andere op je taalgebruik.
Check eens wat je zoal tegen jezelf zegt. Gebruik je vaak zinnen zoals:
Ik kan er niet meer tegen. Ik ben aan het einde van mijn latijn. Het is me te zwaar.
Alles wat je aandacht geeft dat groeit. Wees je ervan bewust dat met positief geformuleerde zinnen je meer positiviteit in je leven brengt.
Vergelijk jezelf niet met anderen.
Het heeft geen enkele zin. Je kunt alleen maar zijn wie je echt bent.
Maak door de dag heen regelmatig contact met je ademhaling.
Voel eens waar-ie zit, zonder daar een oordeel over te hebben. Neem de tijd hiervoor en ervaar, naarmate je meer in de ruststand zit, dat je ademhaling dieper wordt. Door ontspannen te ademen ervaar je minder stress en durf je eerder stappen te zetten die goed zijn voor je ontwikkeling.

Gebruik ook je verbeelding
Zoek een rustige plek en ga op een stoel zitten. Zet je voeten plat op de grond, sluit je ogen en adem diep in en uit. Leg je handen in je schoot. Voel of je lekker zit. Neem bewust de tijd voor je ademhaling, zodat je meer en meer ontspannen raakt.
Haal dan een herinnering naar boven aan een moment, een plek of een situatie waarin je heel erg gelukkig was. Verlevendig die herinnering door alle beelden er bij te halen die je gelukkig maken. Kleuren, mensen, dieren, vormen, het kan van alles zijn. Laat het gevoel van geluk wat je toen had je hele lichaam in stromen. Stel je voor hoe dit geluk stroomt vanaf je kruin, door je hoofd, borst, armen, buik en benen en je hele achterkant. Ervaar wat dit met je doet. Als je helemaal gevuld bent met dit geluksgevoel, kom je weer langzaam terug in de ruimte waar je bent. Beweeg je armen, je benen en rek je even lekker uit. Open dan langzaam je ogen en word je weer bewust van je omgeving.

Wees mild voor jezelf
Omgaan met onzekerheid kun je leren. Dat doe je door veel te oefenen in de praktijk van alledag. Gun jezelf de gelegenheid om hier rustig aan te werken, met of zonder hulp. Je zult merken dat, naarmate de tijd vordert, je gevoelens van twijfel minder worden en je zelfbewuster in het leven gaat staan.
Herinner jezelf iedere dag aan de uitspraak: Het meervoud van lef is leven. Succes!