Selecteer een pagina

Leef je dromen!

Ik ben zoals altijd vroeg uit de veren. Alleen nog wat eerder dan normaal. Eerst even de schoonmaak- en opruimronde in Meander om vervolgens af te reizen naar Katwijk. Ik heb mezelf een midweek in een strandhuisje cadeau gedaan.
Tijdens het uurtje rijden naar mijn bestemming is Sky Radio mijn gezellige maatje.
Ik parkeer mijn auto en meld me aan in Strandhuys Katwijk.
Ik krijg alvast de sleutel van ‘mijn’ huisje, maar mag er voorlopig niet in. De ‘bezem’ gaat er eerst nog door, dus meer dan genoeg tijd om een flat white te bestellen. Lekkere sterke koffie (dubbele espresso) met havermelk. Voor mijn gemoedsrust en die van de omgeving drink ik decafé. De adrenaline loopt anders te hoog op.
Ik installeer me uitgebreid op een comfortabel voelende zitbank. Ik zie veel jonge meiden rondlopen, die met een glimlach iedere bestelling opnemen. Er is hier absoluut geen personeelsgebrek. Na twee bakken koffie loop ik het strand op. Mijn bagage laat ik zo lang in de auto. De inhoud van de kofferbak is van buitenaf niet te zien. Moet gewoon kunnen, lijkt me.

Genieten met een hoofdletter
De stevige wind maakt dat mijn haar steeds voor mijn ogen vliegt, waardoor ik wat minder zie maar des te meer hoor en voel. Zeemeeuwen krijsen hun super individualistische partij en ik hoor de golven krachtig het strand opstormen. Ik voel me bevoorrecht dat ik vier nachten en vijf dagen even een rustmoment voor mezelf heb gecreëerd. Echt helemaal alleen zal ik niet zijn, 40% bezoek en het resterende is voor mezelf. Na anderhalf uur hop ik naar een andere strandtent waar ik een vissalade bestel. Tegen een uur of drie pak ik mijn spullen uit de auto en rijd naar de verderop gelegen parkeergarage. Ik word daar aangesproken door twee vrouwen. Ze willen weten wat de kortste route is naar de strandhuisjes. Geen idee. Ik was van plan om dezelfde weg terug te lopen, geen zin in geëxperimenteer.

Schitterend uitzicht
Weer in het huisje aangekomen kijk ik eens uitgebreid rond. Lopend naar het midden is aan de linkerkant een houten trap geplaatst. De eindbestemming is een vide waar een enorm tweepersoonsbed in de ruimte pronkt. Het uitzicht op de zee is schitterend. De voorkant van mijn tijdelijke onderkomen is namelijk helemaal van glas. Hoe mooi wil ik het hebben?
Om een uur of zeven komt Frans aan op de motor. Hij heeft de hele dag gewerkt en blijft tot de volgende avond. Het is net alsof we een date hebben. Frans heeft niet zoveel met het strand. Even langskomen is leuk, maar dan heeft hij het strand en de zee wel weer gezien. Ik vind dat helemaal prima!

Gebruik al je zintuigen
De volgende dag vullen we met wandelen en een bezoek aan het Katwijks Museum.
We lezen daar dat het kustdorp aan het eind van de negentiende eeuw een uitermate populaire plek voor kunstenaars was. Katwijk stond bekend als een schilderachtig dorp. Vooral de vissersschuiten op het strand konden op belangstelling van schilders rekenen. Schuiten die door veertien paarden op het strand getrokken moesten worden vanwege de grootte en de inhoud van het schip. Het harde dagelijkse leven van de vissersmannen, maar ook die van hun vrouwen is vele malen op doek vastgelegd. Ik probeer me voor te stellen wat voor levens dat zijn geweest. Mannen die vaak onder barre omstandigheden hun werk moesten doen en soms het leven lieten op zee. Vrouwen die tevergeefs wachtten op de kade en bedroefd en berooid huiswaarts keerden.
Dan komt het wel aan op de saamhorigheid van een leefgemeenschap.
We worden te woord gestaan door een vrijwilligster, die niet uitverteld raakt. Hartstikke goed bedoeld, maar mijn hoofd maakt intussen overuren. Ik wil wat meer voelen bij alles wat ik zie. Ik probeer een beetje mijn eigen gang te gaan, terwijl Frans gretig alle informatie verorbert. Gelukkig voor mij worden we uiteindelijk alleen gelaten en kan ik meer genieten van wat er hangt.

Aandachtig wandelen
Experimenteer hier eens mee. De bedoeling is dat je regelmatig met je aandacht bij je voeten bent of bij je ademhaling.
Adem heel bewust.
Stamp je voeten een paar keer lekker op de grond, zo kom je makkelijker uit je hoofd.
Blijf je toch in je hoofd? Keer dan onmiddellijk weer terug naar je ademhaling of je voeten.
Let erop dat je schouders, handen en gezicht ontspannen zijn tijdens het lopen.
Laat gedachten passeren. Schenk er niet veel aandacht aan.
Geloof niet alles wat je denkt. Gedachten zijn geen feiten, dus neem ze ook niet zo serieus.
Je wordt beloond met meer rust in je hoofd en tegelijkertijd werk je lekker aan je conditie.

Nieuwe deuren gaan voor je open
Dat gaat zeker gebeuren als je jouw oude, vertrouwde wegen niet voortdurend meer bewandelt.
Neem die stap niet morgen of wanneer het jou in de verre toekomst misschien een keertje uitkomt. Ook jij kunt meer genieten van je leven. Leef je dromen, klein of groot.
Ook een ‘kleine’ wens of droom, zoals hierboven beschreven, veroorzaakt ruimte en beweging.

Welke stap zet jij?
Een andere baan, een nieuwe studie, meer tijd voor jezelf? Het is allemaal mogelijk.