Selecteer een pagina

Dat gaat zeker samen! Ondernemen is een spannend en bijzonder avontuur. Zeker voor jou als HSP’er. Aangezien je zintuigen scherper zijn afgesteld (hoe bijzonder is dat?) wordt er ook meer energie verbruikt. Dus overprikkeling kan wat eerder om de hoek komen kijken.

Ervaringsdeskundige
Ik ben zelf heel hooggevoelig en ik werk al heel wat jaren met veel plezier in de hulpverlening. Genoeg zelf ervaren en gehoord, gezien en gevoeld bij anderen. Door van alles uit te proberen kwam ik erachter wat goed bij mij past. Niet te veel avonden achter elkaar werken bijvoorbeeld, genoeg ruimte tussen de sessies door. Vrije dagen inlassen. Om stevig in mijn eigen kracht te staan en te blijven staan wandel ik regelmatig in de natuur. Kies ik soms even voor helemaal niks. Niets plannen, maar volgen wat er op dat moment op mijn pad komt. Als het lekker weer is loop ik in mijn vrije tijd graag op blote voeten.

Hoe goed ken jij jezelf?
Weet je trouwens van jezelf of je een HSP’er bent? Is dit niet het geval, bekijk dan eens onderstaande test. Heb je veertien vragen of meer met ja beantwoord, dan kun je er van uit gaan dat je tot deze doelgroep behoort.

Hoeveel herkenning vind je in de test?

 • Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving
 • Ik word beïnvloed door de stemmingen van anderen
 • Ik ben nogal gevoelig voor pijn
 • Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken in mijn bed of een donkere kamer (of een andere plek waar ik alleen kan zijn).
 • Ik ben bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeïne
 • Ik raak gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes
 • Ik heb een rijke en complexe innerlijke belevingswereld
 • Ik voel me niet op mijn gemak bij harde geluiden
 • Ik kan diep geroerd raken door kunst of muziek
 • Ik ben gewetensvol
 • Ik schrik gemakkelijk
 • Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd
 • Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen (b.v. door het licht te dimmen of het meubilair te verplaatsen
 • Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen
 • Ik doe erg mijn best om te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet
 • Ik kijk uit principe niet naar gewelddadige films of tv-shows
 • Ik voel me ongemakkelijk als er veel om me heen gebeurt
 • Als ik erge honger heb, heeft dat een sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur
 • Veranderingen in mijn leven brengen me van mijn stuk
 • Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en kunstwerken en geniet daarvan
 • Het vermijden van situaties die mij van streek maken of overbelasten, heeft bij mij hoge prioriteit
 • Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, ervaar ik spanning zodat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk
 • Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden

Heb je veertien vragen of meer met ja beantwoord, dan kun je er van uit gaan dat je tot deze doelgroep behoort.

Elaine Aron, onderzoekspsycholoog en auteur
Elaine Aron heeft als pionier hooggevoeligheid op de agenda gezet. In 1996 verscheen haar eerste boek. 20 Procent van de bevolking is hooggevoelig. Daar ben jij er dus zeer waarschijnlijk eentje van. In de wetenschap wordt hooggevoeligheid vaak onder het kopje ‘verlegenheid’ geplaatst. Volgens Elaine is dit onjuist. Mensen worden niet als verlegen geboren, terwijl hoogsensitiviteit wél aangeboren is. De ene hoogsensitieve mens is de ander niet. Je kunt extravert of introvert zijn en alles ertussenin. De extraverten onder ons gaat snel over eigen grenzen heen en raken op die manier oververmoeid. De introverte HSP’er keert veel meer naar binnen en huilt sneller en verliest daardoor energie.

Een breed scala aan info
Inmiddels zijn er gelukkig veel boeken op de markt gebracht over dit onderwerp. Heel anders dan in mijn eigen jeugd. Er was geen informatie over en er werd nauwelijks over gesproken. Als kind voelde ik b.v. hoe het met de stemming van mensen om me heen was gesteld. Voor mij was dat heel gewoon. Ook wilde ik altijd alles goed begrijpen en stelde daarom veel vragen. Zo kon ik aardig verbanden leggen en werd mijn analytisch vermogen steeds beter ontwikkeld. Doordat een aantal vragen onbeantwoord bleven, zocht ik veel zelf uit. Ik las bijvoorbeeld bijzonder graag en ging met alle plezier naar school.

Ben je of heb je je hooggevoeligheid?
Je hebt het, een kadootje van moeder Natuur. Je bent natuurlijk veel meer dan dat. Je karakter, je omstandigheden. Alles speelt een rol in het wel of minder slagen van je onderneming. Hoe kijk je tegen je h.s.p. aan? Mag het er zijn of strijd je ertegen, omdat je het misschien lastig vindt? Je houding hieromtrent is namelijk van groot belang. Acceptatie zorgt voor positiviteit, kracht, toename van energie.

Wees aardig voor jezelf
Een niet te missen voorwaarde om succesvol te zijn binnen je eigen onderneming is een goede zelfzorg. Dat houdt onder andere in dat je: Gezond en matig eet. Weinig alcohol gebruikt. Voldoende beweegt. De balans tussen in-en ontspanning in de gaten houdt. Jezelf leert accepteren zoals je bent. Blijft werken aan je eigen ontwikkeling door middel van yoga en meditatie bijvoorbeeld.