Selecteer een pagina

Ook ik wil deze dans niet ontspringen en blik terug op het afgelopen jaar. Een jaar die in grote lijnen op het jaar daarvoor leek. Veel kruizen en strepen in mijn agenda vanwege activiteiten die niet doorgingen. Het coronavirus zorgde voor flinke veranderingen in mijn agenda. Frans en ik kregen zelf corona. Het was even schrikken, maar het was gelukkig te overzien. Ik ben enige tijd mijn reuk kwijt geweest. Gelukkig kwam-ie voor de volle honderd procent weer terug. Verder ondervonden we hoegenaamd geen nadelige gevolgen. Ik ben gezond zijn en blijven nog meer gaan waarderen. Het leven is niet volledig maakbaar, maar voor een deel ben ik wel zelf verantwoordelijk voor mijn eigen welzijn. Mijn gezonde levensstijl (goede voeding, genoeg ontspanning en beweging) zorgt voor een zo goed mogelijk werkend immuunsysteem. Ik verklein hiermee de kans om ziek te worden.

Overprikkeld
Voor het tweede jaar al werden we met zijn allen overspoeld door coronanieuws in persconferenties, allerlei praatprogramma’s, kranteninformatie en social media berichten. In eerste instantie zoog ik de beelden en de woorden op als een spons. Ik wilde precies weten hoe het in elkaar zat. Na verloop van tijd liep ik tegen een opnamegrens aan. Het was te veel en mijn aandacht voor het hele gebeuren schroefde ik terug. Ik hoorde en las namelijk vaak dezelfde verhalen. De deskundigen zaten ook regelmatig met hun handen in het inmiddels warrige haar en spraken elkaar in een aantal gevallen tegen. Het deed me goed om mezelf op nieuwsrantsoen te zetten. Ik moest mijn gedrag daarin veranderen, loslaten wat een gewoonte was geworden. Genoeg aandacht eraan besteden om redelijk op de hoogte te blijven en weer meer tijd te reserveren voor dingen waar ik blij van word en waar ik energie van krijg.

Waar ben jij dankbaar voor?
Ik had ooit een tijdje iedere dag een dankbaarheidsdagboek bijgehouden. Dat heb ik weer opgepakt. Dagelijks drie dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben. Dat mag van alles zijn. Dankbaar dat il gezond ben, dat ik genoeg te eten en te drinken heb, een dak boven mijn hoofd. Experimenteer hier ook eens mee. Als je vaker stilstaat bij datgene waar je dankbaar voor bent breidt de aandacht hiervoor uit. Je gaat meer mooie dingen zien en ervaren. Hoe simpel kan het zijn? In het begin is het even zoeken, maar het ontvouwt zich vanzelf. Een goede vriend die aandachtig naar je luistert, naar een prachtige sterrenhemel kijken, nog net een zonsondergang meemaken, het ruisen van de zee horen, samenwerken met een fijne collega.

Wie en wat is belangrijk?
Natuurlijk mag je stress ervaren in deze coronatijd. Alleen helpt het niet als je in negativiteit blijft hangen. De kunst is om, ondanks alles, het beste er van te maken. Het kan ertoe leiden dat je veel meer aandacht krijgt voor je directe omgeving. Wie zijn de voor jou belangrijke personen in je leven? Besef wat er echt toe doet. Schrijf bijvoorbeeld eens een dankbaarheidsbrief naar degene met wie je samenwoont. Deel wat je altijd al had willen zeggen. Wat waardeer je in de ander? De ander zal blij verrast zijn, natuurlijk ook omdat het tegenwoordig bijzonder is om een brief te ontvangen.

Jij kunt ook loslaten
Dus datgene loslaten wat jou niet meer dient. Dat kan echt lastig zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Je krijgt er levenskwaliteit voor terug. Heel in het kort: doen, accepteer de verandering, bouw je leven opnieuw op. Probeer het volgende eens uit. Maak een collage. Verbeeld je gevoelens in een collage of in een andere beeldende creatieve vorm. Zoek in tijdschriften naar afbeeldingen die je pijn (vanwege een scheiding bijvoorbeeld, verlies van baan, eenzaamheid) symboliseren of zoek met gebruik van trefwoorden op internet naar passende afbeeldingen. Leg alle illustraties bij elkaar, plak ze op een groot stuk karton en kijk ernaar. Een afbeelding zegt soms meer dan duizend woorden. Schrijf er eventueel teksten bij.