Selecteer een pagina

Hoe kom je van emotie-eten af?
Emotie-eten, de meesten van ons kennen dit verschijnsel. Eten kan een manier geworden zijn om met negatieve emoties om te gaan. Je voelt je verdrietig, boos, angstig, eenzaam, niet begrepen, overprikkeld. Je verveelt je, bent gestrest, hebt slaapproblemen. Allemaal mogelijke oorzaken die maken dat eten een enorme aantrekkingskracht heeft. Het wordt een patroon om nare gevoelens te verdrijven met voedsel en/of snoepgoed. Je voelt je even wat beter, maar dat is slechts van korte duur. Je belandt daarna in een vicieuze cirkel van eten en lijnen en merkt dat het allemaal niet helpend is. In plaats van symptoombestrijding is het belangrijk om de werkelijke oorzaak van jouw drang om te eten aan te pakken.

Gevoelens uiten, hoe doe je dat?
Karin had bijvoorbeeld nooit geleerd om haar gevoelens goed te uiten. Ik ontmoette haar op de Hogeschool van Amsterdam. Beide deden we daar de opleiding Maatschappelijk Werk. Als Karin ergens binnenkwam, dan ging dat niet ongemerkt. Altijd goedlachs, gevat, smaakvol en fleurig gekleed. Het was niet moeilijk om met haar in contact te komen. In de middagpauze liepen we al kijkend en pratend over de Albert Cuyp, dwaalden wat rond door de gezellige straatjes in de Pijp en namen ergens een bak koffie. Zo langzamerhand leerden we elkaars levensverhaal kennen. Zij was geboren en opgegroeid in een buitenwijk van Amsterdam. Ze had een oudere zus en toen Karin een jaar of twaalf was overleed haar vader. Haar moeder was kunstenares en ging sinds de dood van haar man fulltime lesgeven aan de kunstacademie.

Leegte opvullen met voedsel
Karin vertelde hoe eenzaam ze zich vaak voelde in die tijd. Ze hoorde bij de sleutelkinderen. Vele malen alleen in een leeg huis. Haar zus was vaak bij vrienden en haar altijd al introverte moeder had meer dan genoeg aan zichzelf. Kleine Karin: een beginnende puber met al haar onzekerheid, verdriet en kritiek op zichzelf. Het zaadje voor emotie-eten werd toen geplant. Karin voelde af en toe de kritische blikken van haar moeder doordat ze te veel in gewicht toenam, maar het werd nooit echt een onderwerp van gesprek. Intussen ging het leven gewoon door. Ze kreeg een uitdagende baan als maatschappelijk werker in een achterstandswijk. Vervolgens een leuke, liefdevolle vriend en drie schatten van kinderen. Het gevecht met haar gewicht was er echter altijd. Na talloze lijnpogingen kwam ze uiteindelijk toch weer aan en woog dan meer dan ooit. Toen ze dertig was raakte ze burn-out. Jarenlang te veel ballen in de lucht gehouden. Altijd heel goed voor anderen gezorgd, maar zichzelf voor een groot deel vergeten.

Alle gevoelens mogen er zijn
Uiteindelijk ging ze in therapie en leerde ze stapje voor stapje beter om te gaan met haar emoties. In plaats van nare gevoelens weg te drukken, mochten ze er zijn. Het vechten tegen zichzelf ging over naar meer acceptatie. Door een vriendelijke houding naar zichzelf en haar lichaam kreeg dwangmatig eten steeds minder voedingsbodem. Tegenwoordig heeft ze alleen een maatje meer en is daar dik tevreden mee. Het lijnen heeft ze ver achter zich gelaten. Met haar kleding hoeft ze niets meer te compenseren. Haar smaak is nog steeds uitgesproken, alleen komen haar buitenkant en binnenkant veel beter overeen. Ze hoeft zich namelijk niet meer of vrolijker voor te doen dan hoe ze zich voelt.

Hoe sta jij erin?
Een eerste stap kan al zijn dat je een vriend, vriendin of familielid vertelt over je emotie-eten. Dit is al een proces op zich, want het kan aardig kwetsbaar voelen. Het leren delen over jezelf en je emotie-eten biedt een belangrijke opening om jezelf uit je isolement te halen. Maak eens een voor-en nadelenlijstje. Wat geeft emotie-eten je? Wat kost emotie-eten je? Leer tijd en ruimte voor jezelf te maken. Laat dit eens voorgaan. Jij en je eigen ontwikkeling. Je geeft hiermee je emotie-eten minder voedingsbodem. Op momenten dat je gestrest bent, zal je eerder geneigd zijn om te gaan emotie-eten. Door bewust tijd en ruimte voor jezelf vrij te maken om te voelen wat je écht voelt, maak je een begin met het doorbreken van jouw eetpatroon.
Voldoende nachtrust is ook belangrijk voor je energiebalans. Als je te weinig slaapt raken de hormonen die zorgen voor een goede stofwisseling uit balans. Dus nachtrust heeft ook effect op je gewicht. Mensen die te weinig slapen worden sneller zwaarder en vallen minder goed af.
Kom in beweging! Het is een hele goede manier om afleiding voor de eetdrang te zoeken. Het is ook goed voor je humeur, het geeft ontspanning en het maakt vitaler en energieker. Afspreken om samen een paar keer per wee te wandelen met een vriend of vriendin kan een extra stimulans zijn. Lees ook (weer) eens mijn blog tien alternatieven om jezelf te troosten zonder te eten: https://margarethbeerepoot.nl/tien-alternatieven-om-jezelf-te-troosten-zonder-te-eten/