Selecteer een pagina

Het begint natuurlijk allemaal bij jezelf. Als je je bewustzijn vergroot op dat vlak heb je voor het deel waar je zelf wat aan kunt doen al heel wat gewonnen.

Wat is de rol van de overheid?
De overheid spant zich in om zoveel mogelijk informatie te geven over vitaal en gezond leven. Gezonde producten zoals groente en fruit worden echter, met name de laatste tijd, steeds duurder. Is het niet logischer dat juist suikerrijke producten in prijs omhoog gaan? Je kunt je afvragen of dat niet te sturend is. Mensen kunnen toch zelf wel uitmaken wat gezond is of niet? De kennis is er heel vaak wel, maar de verleiding om toch ongezonde keuzes te maken is groot. Met elkaar eten we dus veel te veel suiker en dat zie je terug in het straatbeeld. Nog nooit zijn er zoveel mensen met overgewicht geweest. In Nederland ligt het percentage op 57,8 procent! Een heel verontrustend getal. Suikerrijk eten werkt verslavend. Het geeft je namelijk een lekker gevoel. Daarna komt de dip en een hang naar het volgende zoete moment. Een neerwaartse spiraal, waar veel mensen op eigen kracht niet uitkomen. De gevolgen zijn desastreus. Obesitas en diabetes type 2 bijvoorbeeld komen regelmatig voor. Net zoals de overheid zich inspant om het roken te ontmoedigen en problematisch alcoholgebruik tegen te gaan, zal er meer werk verzet moeten worden om gezond eten bereikbaar te houden.

Tweeslachtig beleid
Het valt mij op dat, met name sinds de coronacrisis, de overheid zich bovenmatig druk maakt om de z.g. kwetsbare ouderen. Natuurlijk begrijp ik als geen ander dat er mensen zijn die niet (meer) voor zichzelf op kunnen komen. Het is zeker belangrijk dat er dan adequate en liefdevolle zorg gegeven kan worden. Ik schijn zelf, tussen haakjes, volgens de overheid ook tot deze doelgroep te horen. Ik ben afgelopen zomer namelijk 67 geworden. Het gaat, naar mijn smaak, echt te vaak over ouderen in een context die niet plezierig is. Zonder de overheid zal het fout met me af lopen? Ik voel me helemaal (nog) niet kwetsbaar en met mij een grote groep leeftijdsgenoten. Toegegeven: een goede gezondheid, prettige woonomstandigheden, plezierig werk, en een goed netwerk doen veel in positieve zin. Ook al zou dit wat anders liggen, dan nog wil ik niet op die manier aangesproken worden. Ik heb levenservaring, neem mijn eigen beslissingen, wil gerespecteerd worden. Betutteling, hoewel soms goedbedoeld, hoort niet in dit rijtje. De overheid doet er goed aan om zich te focussen op datgene wat nu heel actueel is. De steeds groter groeiende groep mensen die nauwelijks rond kunnen komen bijvoorbeeld hebben weinig te kiezen. Het voorkomen van alle gevolgen hiervan is beter dan genezen en ook een stuk goedkoper. Preventie loont wel degelijk!

Eigen verantwoordelijkheid
Politiek gezien ervaar ik al een tijdlang weinig empathie voor wat in mijn ogen echt belangrijk is. Waarom is er al voor miljarden uitgegeven aan bijvoorbeeld teststraten en vaccinaties, maar wordt de zorg niet opgeschaald na deze tien jaar te hebben uitgekleed? Ook de volksvertegenwoordigers hebben geklapt voor al het werk dat door verpleegkundigen en artsen verricht is. Ik hoop op meer inzicht en socialere tijden en blijf strijdvaardig. Met ons bedrijf Meander leveren we in ieder geval elke dag een bijdrage aan een gezonder en energieker leven. Dat doen we met plezier en passie.