Selecteer een pagina

Hoe breng jij je vakantie door?

Voor nieuwe avonturen hoef ik niet naar verre landen af te reizen. Al zou ik willen vliegen is dat,  momenteel, geen aantrekkelijk idee. Wie had gedacht dat de wachtrijen op Schiphol zo lang zouden zijn en dat er nu zelfs een aantal vluchten geschrapt worden? Dit is ongekend in deze orde en zo triest voor alle mensen die zich enorm hadden verheugd op hun vakantie.
Ik ben in de gelegenheid om buiten de topdrukte te gaan en ga binnenkort samen met Frans motortochten maken in eigen land.
We starten in Hoorn waar we ons zeilbootje, voor een dag of wat, als caravan op water gebruiken.

Op vakantie in eigen land
We gaan wat ritten in de omgeving maken en zullen iedere avond met plezier weer terug naar de haven keren. Er valt namelijk van alles mee te maken. Hoorn is een levendige stad met talloze pittoreske, oude panden. Vroegere tijden herleven als je er langs loopt, fietst of rijdt. Hoorn was zeer welvarend in de Gouden Eeuw en dat is nog steeds te zien. Je kunt er een groot aantal leuke, aparte winkeltjes vinden en een flinke variatie aan goede restaurants. Zowel het filmhuis als de schouwburg liggen op loopafstand van onze jachthaven. Verder kent de stad diverse musea, tentoonstellingsruimtes, talloze galerieën en ateliers en overal buitenkunst. Voor een kunstliefhebber, zoals ik, uitermate aantrekkelijk. Hoorn verveelt nooit, ook al heb ik de stad al talloze malen bezocht.

De aantrekkingskracht van water
Zes havens telt Hoorn maar liefst. Klein, groot, in of buiten de binnenstad. Ieder met zijn eigen charme.
Bij het naderen van onze haven, waar voor 95% zeilboten liggen, hoor ik het vertrouwde tikken van de vallen tegen de mast. Het geluid zwelt aan naarmate de wind sterker wordt en neemt in hevigheid iets af als  er meer mensen de zeilen gaan hijsen op het open water.
Tijd speelt hier zijn eigen rol. Er is genoeg. De rust is voelbaar, je kunt het bijna niet ontlopen. Niets moet, ‘alles’ mag. Contact vindt makkelijk plaats, want iedereen oefent dezelfde hobby uit. Voor degenen die zijn of haar avontuurlijke zeilverhalen kwijt wil is genoeg gelegenheid. In het haven-
winkeltje, het gezellige terras ervoor, op de steiger of bij elkaar op bezoek in de boot.

Wat is er te doen in Leeuwarden?
Tussendoor gaan we richting Leeuwarden, waar we ietsje buiten de stad voor diverse nachten een
B&B hebben geboekt in een pastoriewoning uit 1895. Op internet zijn er prachtige beelden te zien van de omgeving. We gaan het meemaken. Van daaruit willen we weer wat motortochten maken. Allereerst is het natuurlijk interessant om Leeuwarden beter te leren kennen. Ik ben er slechts een paar keer vluchtig geweest. Het is een van de oudste steden van Noord-Nederland. Ik houd altijd van een mix van natuur en cultuur, waarbij de zwaartekracht wat meer op de cultuur ligt. Motorrijden wissel ik graag af met wandelen, zodat mijn conditie lekker op peil blijft.
Ik hoorde dat er verspreid door de binnenstad van Leeuwarden gedichten klaarliggen (op huizen, op borden in plantsoenen) om gelezen te worden.
Heel actueel is het natuurproject het ‘wandelend bos’ van kunstmanifestatie Arcadia. Zo’n 1500 bomen gaan zich honderd dagen lang, tussen mei en augustus van dit jaar, door de stad bewegen.
Voor die verplaatsing zijn heel veel vrijwilligers nodig! Het lijkt me heel bijzonder om dit te zien. Een soort jungle in de stad.
De beroemde Elfstedentocht is, naast schaatsen, ook te lopen of te rijden. Een afstand van maar liefst 283 kilometer. Fraaie steden zoals Franeker, Sneek en Dokkum vind je kleurrijk op je pad.
Er is meer dan genoeg om te ervaren. Tegen die tijd kies ik, samen met Frans, waar we onze zinnen opzetten. We zullen goed gebruik maken van al onze zintuigen en nemen de kans om wat verder te kijken dan het alledaagse.

Even zin in iets creatiefs?
Schrijf de letters van het woord zomervakantie onder elkaar in de kantlijn van je papier. Iedere letter is het begin van een woord en deze is weer het startsein van een zin. Laat je fantasie er lekker op los.
Om je op weg te helpen….
Z….Zalig om zonder klok te leven
O….Ook even niks?
M…Meenemen: in ieder geval een goed humeur
E….Een hele fijne vakantie!
R….Rome is de eindbestemming (maar niet heus)
V….Vaar jij ook?
A….Athene staat nog op mijn to-do lijstje
K….Kijken, kijken en niet kopen
A….Allemachtig wat een zee van tijd
N….Niet naar Schiphol hoor!
T….Toe aan vakantie?
I…. In ieder geval sta ik even uit
E….En jij? Ga je ook nog weg?

Waar ga jij naar toe?
Je hebt je plannen gemaakt. Het maakt niet uit of je een verre bestemming hebt gekozen of niet, al zit je voornamelijk in je tuin of op je balkon. Dat is helemaal prima.
Doe je ogen eens dicht en richt je dan op het woord vakantie. Zet daarbij al je zintuigen in. Hoe ziet je omgeving eruit? Hoe voelt het om op die plek te zijn? Wat voor geluiden neem je waar? Welke geuren neem je waar? Vertellen je smaakpapillen jou nog iets?
Neem er even helemaal de tijd voor. Je voelt zelf wel wanneer het weer tijd is om je ogen te openen.

Ik wens je in ieder geval een heerlijke vakantie!