Selecteer een pagina

Eenvoudiger leven in onrustige tijden, zeer recent verschenen en geschreven door Mark Verhees, is een heel openhartig en daardoor indrukwekkend boek.

Nieuwsgierig naar de inhoud
Ik ben altijd al een groot lezer geweest met een brede belangstelling. Boeken die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling hebben mijn speciale interesse. De titel wekte mijn nieuwsgierigheid. Ik leef mijn leven op mijn manier en sta altijd open voor bruikbare tips. Mark gebruikt veel voorbeelden uit zijn eigen leven. Hij vermijdt droge, ingewikkelde theorieën, maar houdt het concreet en praktisch. In tien hoofdstukken worden tien gelukszones beschreven. Thema’s zoals onder andere zekerheid wordt tegenover onzekerheid gezet, de vrije dromer versus degene die zich zorgen maakt, levendig optimisme en tegenslag, verbinding tegenover het begrip kritiek, een relaxte staat en stress. Je kunt de keuze maken om het boek achtereenvolgens door te nemen of zoek een onderwerp wat momenteel het meest actueel voor je is. Neem je tijd.

Rake uitspraken
Er zijn een aantal passages in het boek die er voor mij uitspringen, zoals onder andere: ‘Eenvoudiger leven begint niet bij het veranderen van de buitenwereld. Dat is onbegonnen werk. Het begint in jezelf. Daar kun je de oplossing vinden.’ ‘Het allerbelangrijkste is hoe je over jezelf denkt. Hoe je denkt bepaalt bijna alles in je leven. Blijf jezelf waarderen, los van wat andere mensen van je vinden.’ ‘Niet doen is geen optie. Niet in actie komen, zal je zorgen doen toenemen. Je comfortzone implodeert als je geen stappen zet.’ ‘Als je voortdurend gefocust bent op gevaren, gaat je brein de kans dat het daadwerkelijk gebeurt enorm overdrijven.’ ‘Je geest trekt aan waar het mee bezig is. Denk daarom vooral aan dingen die je wél wilt. Focus op wat binnen je bereik ligt en verleg van binnenuit de grenzen van je mogelijkheden.’

Hoe zit het bij jou?
Je kunt b.v. met je vinger blijven wijzen naar je opvoeders, maar het gaat je niet helpen. Hoe verdrietig of naar je verleden ook is geweest. Het ligt achter je. Wil je helemaal jezelf zijn, dan zul je toch uiteindelijk de verantwoordelijkheid over hoe je je leven leidt zelf moeten nemen. Soms is het prettig om b.v. bevestiging/goedkeuring te krijgen voor de persoon die je bent en/of de dingen die je onderneemt. Afhankelijkheid hiervan ligt op de loer. Maak jezelf steeds krachtiger. Alleen jij weet wat goed voor je is, door het te voelen. Je intuïtie wijst je de weg! De zin ‘niet doen is geen optie’ is ook een belangrijke. Ik ben zelf ook wel eens in een baan blijven hangen. Ik wist wat ik had; op zich interessant werk en leuke collega’s. Alleen de uitdaging was weg. Ik werd te weinig geprikkeld, waardoor ik minder graag naar mijn werk ging. Voor alle partijen geen goede zaak. Ik solliciteerde naar een andere job en begon weer te sprankelen. Als je gefocust bent op gevaren, dan wordt de angst groter. Ik zie en hoor het om me heen, met name in deze coronatijd. Bang zijn is een hele normale, menselijke emotie. Niets mis mee. Van belang is hoe je met gebeurtenissen omgaat, welke keuzes maak je? Denk je in moeilijkheden of in mogelijkheden? Een steuntje in de rug kan dan heel fijn zijn. Spreek je netwerk aan als het je te veel wordt en/of schakel professionele hulp in.

Kom in beweging
Bijzondere tijden bieden bijzondere kansen voor vernieuwing en verbetering. Van angst naar vertrouwen in jezelf nu en in de toekomst. Een kleine stap kan al heel wat in beweging zetten! Een groot deel van wat beschreven wordt is voor mij bekend terrein. Is dat een minpunt? Zo heb ik dat niet ervaren. Mijn aandacht is geen minuut verslapt, omdat ik een duidelijke keuze heb gemaakt om het boek van Mark te bestuderen. Ik kan datgene wat ik weet opfrissen, er voorlopig meer aandacht aan geven, een diepere laag in mezelf aanboren. Ik blijf stappen zetten.

Steuntje in de rug?
Voor iedereen die oprecht geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling is dit boek zeer lezenswaardig. De schrijfstijl is heel toegankelijk, waardoor het voor een breed publiek aantrekkelijk is om ermee aan de gang te gaan.