Selecteer een pagina

Ik sta nog steeds elke dag vroeg op, ondanks het feit dat Meander dicht is vanwege het coronavirus. Een aantal zaken gaan gewoon door zoals mailen, (video) bellen, administratie en schrijven. Bij een goed ritme voel ik me het beste, is mijn ervaring. Behalve mijn huisgenoten zie ik heel weinig mensen, dus veel aandacht voor mijn outfit is geen must. Toch kleed ik me aan alsof ik met grote regelmaat allerlei mensen ontvang. Door deze simpele handeling vergroot ik mijn zin in de dag.

 

Van welke kleuren houd jij?

De zon laat zich deze week heel vaak zien en dat inspireert me om, turend in mijn kledingkast, voor vrolijke kleuren te kiezen. Ik zie in mijn kast voornamelijk turkoois, allerlei kleuren blauw, paars, grijs, wit en hier en daar wat zwart. Ik voel me prettiger, gelukkiger en krachtiger als ik de nodige aandacht aan mijn kleding besteed. Terwijl ik mijn kleding bij elkaar zoek denk ik ineens aan Tanja.

 

Grauwe en grijze kleuren

In een ver verleden was ze mijn studiegenoot op de opleiding hypnotherapie. Ze viel me vanaf dag één op vanwege haar tamelijk onverzorgde uiterlijk. Ze had lang blond haar met een flinke uitgroei, coupe Dame Blanche. Een grijze, vormeloze pullover en een vale, zwarte broek die te krap zat. Meestal hulde ze zich in een mysterieus stilzwijgen, zelfs als haar in het openbaar iets gevraagd werd wist ze zich snel van haar ondervragers te ontdoen. Op de een of andere manier zat ze altijd bij mij in de buurt en in zo’n 1 op 1 situatie vertelde ze wel eens wat. Zo kwam ik te weten dat ze een studie Engels had gedaan en daarna totaal niet wist wat ze met zichzelf aan moest. Ze gleed de WW in en vermaakte zich met een club mensen die voor het grootste deel ook werkeloos waren. De ene dag volgde op de ander. Er werd uitgeslapen, veel gefeest en geblowd. Een paar mensen kregen daar na een paar jaar genoeg van en begonnen aan grote mensen banen. Voor Tanja was dat ook het tijdstip om te ontwaken en in actie te komen. Ze begon aan de opleiding voor hypnotherapeut.

 

Kleur bekennen

Veel vertrouwen had ze er niet in, vertelde ze me, maar ze moest toch iets met haar leven. Na een maandje of vier, vijf begon ze er lol in te krijgen merkte ik. Ze ontdekte dat het vak haar inspireerde en dat ze er zeker een klik mee had. ‘Ineens’ liet ze haar uitgroei bijwerken, maakte zich op, kocht nieuwe kleren, werd spraakzamer en viel in een maand of wat acht kilo af. De metamorfose was overdonderend. Ik was blij voor haar. Ze bekende kleur in allerlei opzichten, eerst voorzichtig en later steeds overmoediger. In gedrag, uitstraling en kleding was ze voor het eerst sinds ik haar kende écht aanwezig.

 

Hoe kleurrijk ben jij?

De invloed van kleur gaat ver. Als hoogsensitief persoon ben ik daar extra gevoelig voor. Mijn positieve instelling kan b.v. versterkt worden door een bos bloemen. Hoe eenvoudig kan het zijn? Ook merk ik dat er creatiever, intuïtiever en energieker van word en dit alles door de aanschaf van een stuk fleurigheid. Tanja zat een tijdlang in een impasse. Dat was duidelijk te merken aan de kleur van haar kleding en de kleuren van haar interieur, zag ik op foto’s.  De kleurkeuzes die zij maakte waren een  weerspiegeling van haar gezondheid, karakter en talenten.

 

Kom uit je comfortzone!

Het kan een leuk experiment zijn om ook eens andere kleuren te kiezen dan de oude vertrouwde of je favoriete kleur. Kleuren die geen of een minder prominente rol in je leven spelen, kunnen heel verrijkend en aanvullend werken. De gekozen kleur prikkelt je om nieuwe uitdagingen aan te gaan en ervaringen op te doen. Durf jij in het middelpunt te staan in je knalrode jurk? Ga eens op avontuur en ervaar wat het met je doet!

 

Wat betekenen kleuren voor jou persoonlijk?

Verbind bepaalde personen zowel aan de kleuren die je mooi als aan de kleuren die je niet mooi vindt. Omschrijf per kleur de eigenschappen van de betreffende persoon. Waar houdt deze van, waar is hij/zij goed in, wat voor beroep hoort bij hem/haar, welke hobby’s zijn aanwezig? Onderstreep twee kenmerken die jij bewondert of juist niet bewondert in jouw voorbeeld.

Kijk in je kledingkast welke kleuren domineren. Welke kleur draag je bij een bepaalde stemming? Voel eens hoe de stof van dat kledingstuk aanvoelt. Is het een soepele of juist stugge stof? Welke eigenschap verbind je aan de kleur?

Welke kleuren komen in jouw dromen voor en wat drukken ze daar uit?