Het is zaterdagochtend. Ik hoor de krant in de brievenbus ploffen en haal ‘m er meteen uit. Ik vind het heerlijk zo’n verse krant, waar ik een tijdje helemaal in kan verdwijnen. Onze twee katten hebben na hun ochtendmaal hun lievelingsplekken ingenomen en liggen breeduit op de bank, c.q. relaxstoel. Buiten hebben de merels er zin in en overstemmen elkaar in geluid. De lentezon schijnt steeds overmoediger naar binnen en laten de glas-in-loodramen extra kleuren. Het lijkt op een gewone vrije dag in het weekend, maar niets is minder waar. We zitten namelijk middenin de Coronacrisis. Na aanvankelijke nieuwsgierigheid en soms lacherigheid over de veranderende begroetingsrituelen kwam ongeloof naar boven en tenslotte verbijstering. De boodschap kwam stevig binnen en had invloed op mijn buik en maag, die gespannen aanvoelden. Daarnaast maakte mijn hoofd in eerste instantie overuren. Na veel gepraat met man, kinderen en vrienden kwam er in toenemende mate rust over me heen. Nog steeds voelde en voelt de hele situatie onwerkelijk aan, maar de ernst van het geheel is in volle omvang tot me doorgedrongen. Hoe nu verder? Voor het eerst in mijn leven mag ik niet werken, een aantal hobby’s niet uitoefenen (o.a. zwemmen, museums bezoeken, naar de film/sauna, reizen), niet zomaar naar wat vrienden of de kleinkinderen knuffelen. Ik bepaal dat zelf niet, het wordt voor mij beslist. Dat voelt heel raar. Toch volg ik alle voorwaarden die het RIVM stelt. Ik wil mijn volledige medewerking verlenen, zodat het tijdperk van isolatie hopelijk bekort kan worden. Hoe gaan we verder? Ook ik heb op een aantal vragen geen antwoord. Wat ik wél weet lees je hieronder.
Vijf tips voor meer rust
Angst of vertrouwen?
Natuurlijk mag je angst voelen. Het is alleen de vraag hoe je ermee omgaat. Lees je alles wat los en vast is over de Coronacrisis, volg je nauwgezet de programma’s op tv, is het bijna je enige gespreksonderwerp? Probeer te minderen. Je zult dan merken dat je je wat beter gaat voelen. Het is gewoon belangrijk dat je ook wat ontspanning kan toelaten. De volgende oefening kan je helpen om meer met beide voeten op de grond te blijven en daardoor in toenemende mate kracht te ervaren. Je richt je aandacht op je voeten, zo ver mogelijk weg van je hoofd waar verhalen en gedachten zich afspelen. Voel hoe je voeten op de grond staan. Je beweegt zachtjes heen en weer, van links naar rechts, van voor naar achter. Iedere keer als je gedachten afdwalen, keer je met je aandacht terug naar je voetzolen. Ga nu langzaam en aandachtig lopen. Merk de veranderende sensaties in je voetzolen op. Hoe voelt het om je voet op te tillen en neer te zetten? Kom tot stilstand wanneer jij wilt en breid nu je aandacht uit naar je hele lichaam en voel wat er te voelen is. Alles mag er zijn.
Dealen met onzekerheid
We leven nu dus in een zeer bijzondere en uiterst onzekere tijd. Niemand weet precies hoe het verder zal gaan met het Coronavirus. Een situatie, precies zoals deze, heeft zich namelijk nog nooit voorgedaan. Het is moeilijk om niet te weten hoe lang dit alles gaat duren. We kunnen ons nergens op instellen. Twee, drie maanden is voor een aantal mensen nog wel te overzien, maar hoe gaat het als het langer duurt? Als je b.v. ondernemer bent en je personeel door moet betalen. Waar haal je al dat geld vandaan? Hoe is de economische situatie na deze crisis? Zo kan ik nog heel veel vragen naar boven halen. Ook ik heb nauwelijks antwoorden. Het enige wat we kunnen doen is ons overgeven aan datgene wat er nu is en afwachten waar het heen gaat. We hebben hier geen controle op.
Hoe flexibel ben je?
Afwijken van het dagelijkse ritme vereist soepelheid. Er zijn zoveel dingen weggevallen. Voor vele mensen het werk, een aantal hobby’s, de zekerheid dat kinderen naar school gaan. De dingen zijn niet meer zo vanzelfsprekend. Een dagschema kan je helpen om je prettiger te voelen. Wees daarbij vriendelijk voor jezelf. Beter een paar dingen met plezier, dan dat je jezelf opjaagt. Sta b.v. op dezelfde tijd op dan anders, je biologische klok is erop ingesteld. Zorg voor afwisseling. Je kunt niet de hele dag t.v. kijken of lezen. Denk eens aan vergeten, prettige bezigheden van vroeger. Voel waar je plezier in hebt, zodat je grotendeels zelf sturing kan geven aan de invulling van je dag.
Focus!
Waar zit je met je aandacht? Volg eens een tijdje je gedachten. Ben je voortdurend met je toekomst bezig? Zie je overal besmettingsgevaar en ben je bang om zelf ziek te worden of een ander ziek te maken? Wees je ervan bewust wat de inhoud is van wat je denkt. Als je zorgvuldig omgaat met de richtlijnen die nu gegeven worden, dan heb je alles gedaan wat in je vermogen ligt. Meer is er niet, dus probeer je daar geen zorgen over te maken. Weet dat alles wat aandacht krijgt leeft. Dus als het negatieve de overhand krijgt zullen die ervaringen sterker worden. Hetzelfde geldt voor de positieve variant. Wees dus zorgvuldig in wat je denkt, leest, hoort en ziet.
Ben jij een volger?
Ik weet zeker dat vrijwel iedereen de voorzorgsmaatregelen neemt zoals aangegeven. Daarbij is het wel belangrijk dat je ook je gezonde verstand gebruikt. Je kunt rustig met een vriend of vriendin een wandeling maken, uiteraard als beide zich goed voelen, en op anderhalve meter afstand van elkaar lopen. Je hoeft je niet mee te laten slepen in de angst van een ander. Stel je eigen grens.