Breng je aandacht naar het Nu
Een duidelijk begin vóór het eten in de vorm van een ritueel helpt je om in het hier en nu te zijn. Volg bijvoorbeeld bewust je ademhaling of neem een moment om je dankbaarheid te uiten naar iedereen die zijn bijdrage aan het voedsel heeft geleverd.
Eet op een vaste plek
Wanneer je telkens iets lekkers eet als je bijvoorbeeld televisie kijkt, dan krijg je op den duur vanzelf al trek zodra je de afstandsbediening pakt. Door aan tafel te eten en niet tegelijk tv te kijken of te lezen, ‘ontkoppel’ je activiteiten die met eten samenhangen. Probeer er ook een sfeervolle plek van te maken.
Eet zittend op een rustige plaats
Ga er letterlijk even voor zitten, bij voorkeur in een rustige omgeving. Dit betekent niet eten terwijl je fietst of autorijdt.
Eet zonder afleiding
Geef jezelf de kans om je aandacht op je maaltijd te richten en ervan te genieten. Dus zonder tv, radio, krant, boek, mobiele telefoon of computer en verplaats heftige discussies naar een ander moment.
Neem bescheiden porties
Kiezen voor een bescheiden portie helpt om te voorkomen dat je te veel eet. Schep één keer op. Het gebruik van een klein bord scheelt ook al 20%.
Eet met plezier door al je zintuigen bij het eten te betrekken
De sleutel tot eten met plezier is je tong. Wanneer je het eerste hapje in je mond stopt, wacht dan even voordat je begint te kauwen. Neem de smaak waar alsof je het voedsel voor het eerst proeft. Wees je ook bewust van je andere zintuigen. Wat ruik je? Wat zie je? Is het aantrekkelijk?
Neem kleine hapjes en kauw goed
Bewust kleine hapjes nemen en daar goed op kauwen helpt om het eten beter te proeven en langzamer te eten. Hierdoor heb je ook eerder een verzadigd gevoel.
Eet langzaam om te veel eten te voorkomen
De reden dat mensen te veel eten is vaak dat ze te snel eten. Langzaam eten en pauzeren helpt je om je bewust te worden wanneer je op een aangename manier voldaan bent. Zo kun je stoppen voordat je te veel gegeten hebt.
Sla geen maaltijden over
Wanneer je maaltijden overslaat, neemt je honger toe en wordt het moeilijk om bewuste eetkeuzes te maken. Dit kan leiden tot het snaaien van eten dat snel voorhanden is. Je eet hierdoor meer dan je je bewust bent. Eet bij voorkeur rond dezelfde tijd, zodat je lichaam in een evenwichtig ritme raakt.
Waarom wil je eten?
Wacht even voordat je wilt gaan eten en stel jezelf de vraag: waarom wil ik eten? Heb ik echte honger (behoefte aan voeding) of schijnhonger (behoefte aan vulling).
Kies jij voor gezond?
Op dit moment is meer dan 50% van de Nederlandse bevolking te zwaar. Hoe is dat bij jou? Je voelt je zoveel fitter als je kiest voor een gezonde leefstijl. Mindful eten is er één van. Meer gaan bewegen, niet roken, weinig of geen alcohol, onverwerkte zaken oppakken vanuit het verleden, balans in ont- en inspanning, een goed netwerk om je heen, zo min mogelijk stress, plezier hebben in je bezigheden. Alles bij elkaar maakt dit het rijtje aardig compleet.
Diëten helpen niet
Joyce b.v. vertelde mij dat ze haar hele jeugd gepest is, waardoor ze een schild van onverschilligheid om zich heen gebouwd heeft. Stoer aan de buitenkant, maar van binnen heel kwetsbaar. Er hoeft maar iets tegen te zitten of Joyce grijpt naar alles wat maar zoet is. Voor even voelt zij zich dan verdoofd, maar haar problemen worden er uiteraard niet door opgelost. Ze heeft, zonder blijvend resultaat, talloze diëten gevolgd. Zij geeft als ervaringsdeskundige aan wel een boek te kunnen schrijven over al die z.g. goedwerkende kuren. Joyce heeft nog dagelijks last van haar pestverleden.
Stap uit je vicieuze cirkel
Op allerlei mogelijke manieren zijn we hiermee aan de slag gegaan, zoals innerlijk kindwerk (haar gekwetste kind) /EMDR (traumaverwerking) /hypnotherapie (wat zegt het onderbewuste)/creatieve opdrachten/huiswerkopdrachten (zie hieronder). Belangrijk daarbij is dat haar aangetaste zelfbeeld weer hersteld wordt, waardoor zij zichzelf niet steeds hoeft te troosten met eten. Joyce is heel gemotiveerd om uit haar vicieuze cirkel te komen en meldt iedere sessie wat voor stappen ze wel of niet heeft kunnen zetten. Door haar grote inzet is het haar uiteindelijk gelukt om een gezonde relatie met voedsel aan te gaan. Een topprestatie!
Oefening om de aantrekkingskracht van eten te verminderen
Denk eens aan iets wat je erg lekker vindt en waar je graag minder van zou willen eten. Maak daar een beeld van en stel voor jezelf vast waar dat beeld zich bevindt. Staat het vlak vóór je of een eindje bij je vandaan? Als je naar dat beeld kijkt, geef dan voor jezelf aan, op een schaal van 0 tot 10, hoe groot de aantrekkingskracht van dat eten op jou is.
Zet nu het beeld in gedachten eens twintig meter naar achteren. Kijk ernaar en ervaar hoe de aantrekkingskracht verandert.
Laat nu ook de kleuren uit het beeld verdwijnen, zodat het zwart-wit wordt….en merk op of deze verandering invloed heeft op de aantrekkingskracht.
Plaats dan nog een kader rond het beeld…en merk op of ook dát nog iets aan de aantrekkingskracht verandert. Stel voor jezelf vast, op de schaal van 0 tot 10, hoeveel er van de aantrekkingskracht overgebleven is.
Laat dan het beeld zoals het nu is (en dat nog steeds ver van je afstaat) verdwijnen. Richt je aandacht even op iets anders en denk dan terug aan dat eten. Merk op in welke vorm het beeld zich nu aan je vertoont en voel in welke mate de aantrekkingskracht veranderd is.
Iedere dag is een nieuwe kans om je leven in positieve zin te veranderen.