Selecteer een pagina

Het belang van vergeving

Het leven zit vol uitdagingen, mooie en minder mooie. Er komt van alles voorbij, ook zaken waar je zelf niet om gevraagd hebt en die een spoor van boosheid en verdriet kunnen veroorzaken.
Aan jou de uitnodiging wat je doet als je gekwetst wordt. Je kunt je lang slachtoffer voelen van een bepaalde situatie, omdat de betreffende gebeurtenis je diep geraakt heeft.
Het is meer dan logisch dat het de nodige tijd vraagt om de ontstane pijn en verdriet te verwerken.
Wat gebeurt er als je afstand kunt doen van de gerichtheid op het ontstane leed?

Neem je verantwoordelijkheid
De enige die er een andere draai aan kunt geven, met of zonder hulp, ben jijzelf.
De ander weet misschien niet eens dat jij er zo mee blijft zitten of staat onverschillig tegenover jouw ongemak.
Ik heb, in de loop van de tijd, veel mensen meegemaakt die worstelen met het begrip vergeven. Vergeven is niet hetzelfde als vergeten of goed praten wat er is gebeurd. Het is niet niks wat mensen elkaar kunnen aandoen.
Vergeven is het loslaten van de pijn en het onrecht uit het verleden. Je bent je er van bewust dat je niet terug kunt in de tijd en het verleden dus niet kunt veranderen. Je kunt blijven broeden, maar voegt het ook iets toe als het je zo bezig blijft houden?
Het is een proces. Je doet het niet zomaar één-twee-drie. Ook niet als de ander al sorry heeft gezegd. Neem jezelf serieus en trek er tijd voor uit. Natuurlijk is de ene situatie de andere niet. Voel vooral bij jezelf of de tijdsduur voor jou kloppend is.
Je geeft het oude op, zodat het nieuwe kan ontstaan. Je laat oude energie los en er komt ruimte voor nieuwe energie. Je wordt er gegarandeerd een blijer en positiever mens van die veel meer in het nu staat.

Vergeven is goed voor je gezondheid
Sam had bijvoorbeeld profvoetballer willen worden. Dat werd door zijn ouders stevig afgeraden.
‘Er zijn zoveel jongens die dit willen, er kan maar een handjevol echt door. Ga studeren, dan heb je veel meer kans op een goede baan met dito salaris’.
Hij probeerde diverse studies, die hij allemaal afbrak. Zijn hart lag er niet. Hij kreeg flinke bonje met zijn ouders en gaf hun de schuld van zijn mislukte studies. Hij kwam steeds minder bij ze langs en verbrak op een gegeven moment het contact. Het duurde lang voordat hij echt zijn draai gevonden had. Uiteindelijk opende hij met de hulp van wat vrienden een eigen sportzaak.
Inmiddels had hij zijn ouders al heel lang niet meer gezien en gesproken. Hij was trots op zijn nieuwe leven en kon daardoor de moed opbrengen om weer in gesprek te gaan met zijn ouders.
Hij was ook bereid om tijd en energie te steken in de inmiddels opgestarte therapie.
Door onder andere vanuit een helicopterview naar zichzelf en zijn ouders te kijken kon hij zien dat ze vanuit hun optiek het beste met hem voor hadden gehad. Sam vond het nog steeds jammer dat het zo gelopen was, maar de zwaarte van de hele situatie raakte steeds meer op de achtergrond.

Hoe kan je nog meer loslaten?
Schrijf het van je af. Pak een leeg blaadje.
Ga helemaal los, zonder enige remming. Schrijf alles op wat je voelt en dwarszit. Het hoeven geen perfecte zinnen te zijn en taalfouten tellen niet mee. Neem je tijd. Schrijf net zo lang totdat je voelt dat je niets meer te melden hebt.
Je hoeft het niet terug te lezen, want het hele verhaal zit al (te) lang in je systeem. Niemand krijgt dit onder ogen. Het is alleen verwerkingsmateriaal. Maak een mooi vuur voor jezelf. Misschien heb je een open haard of een vuurkorf in de tuin. Het kan zijn dat je verschillende keren nodig hebt om los te laten wat je graag kwijt wilt. Schrijf dan meerdere brieven die je vervolgens iedere keer in het vuur gooit.

Een andere optie
Visualiseer! Neem even een kwartiertje tijd voor jezelf. Ga op een rustige plaats zitten waar je niet gestoord kan worden. Zorg er voor dat je telefoon uitstaat. Sluit je ogen. Ontspan jezelf door je te richten op je ademhaling. Adem rustig in naar je buik en rustig weer uit. Bij de inademing naar je buik voel je dat je buik naar voren gaat en bij de uitademing word je buik weer plat.
Als je je kalm genoeg voelt ga je in gedachten naar een prettige plek. Dit kan een fijne ruimte in de natuur zijn. Kijk maar wat er bij je opkomt, als het voor jou maar goed voelt. Zie nu de persoon die je heeft gekwetst of pijn heeft gedaan in gedachten voor je. Kijk deze persoon aan en vertel wat je pijn heeft gedaan. Doe vervolgens alle leed, pijn en verdriet in de mand van een grote luchtballon. Je kunt ook deze persoon in de mand doen. Het vuur in de ballon steek je aan en je ziet heel langzaam de mand met de persoon, je verdriet, pijn en leed opstijgen. Vervolgens verdwijnt dit beeld in een rustig tempo uit je gezichtsveld.
Haal nu heel diep adem en voel de opluchting van de pijn die je bent kwijt geraakt.
Iedere keer als er weer nare gevoelens opspelen omtrent de geschetste situatie kun je deze visualisatie herhalen en zo je pijn en verdriet loslaten. In de loop van de tijd zal je merken dat je je beter gaat voelen.

Meer lezen?
Ga dan naar mijn eerder geschreven blog https://margarethbeerepoot.nl/de-kracht-van-vergeving/