Selecteer een pagina

Je bent veel meer dan je AD(H)D

Tegenwoordig kijkt niemand meer op van de term AD(H)D. Er is nu gelukkig veel meer kennis over dit onderwerp dan in het verleden het geval was.
Je kunt vermoedens hebben dat jij ook tot de doelgroep hoort doordat je er wel eens over gelezen en/of over gesproken hebt.
Wil je het zeker weten dan is het raadzaam om je te laten testen. Dat kan niet met één of meerdere online vragenlijsten. De eerste stap is een bezoek aan de huisarts. Hij of zij doet een eerste screening, waarna deze je door kan sturen naar een GZ-psycholoog of psychiater. Dit zijn de mensen die een diagnose mogen stellen..
Het kan een opluchting zijn als je weet waar bepaalde problemen vandaan komen.
Je kunt dan ook gerichter bezig zijn met datgene wat voor jou helpend is.
Besef dat jij niet je AD(H)D bent, maar je hebt het. Naast de uitdaging, waar je voor staat om er mee te dealen, zijn er een aantal dingen te noemen die zeer voordelig zijn. Deze krijgen vaak te weinig aandacht, daarom wil ik daar graag eerst mee beginnen.

Wat zijn de voordelen?
De meeste mensen met AD(H)D zijn heel creatief, handelen vanuit gevoel, hebben een groot empathisch vermogen, denken out of the box, zijn eerlijk en recht door zee, kunnen zich helemaal verliezen in iets interessants (hyperfocus), hebben aandacht voor details, kunnen goed associëren, leggen graag verbanden en maken heel makkelijk contact met andere mensen.
Leren gaat hen dikwijls makkelijk af. Een voorwaarde is dan wel dat de manier van onderwijzen vaak anders zal moeten zijn dan wat scholen doorgaans aanbieden. Leren door te ervaren en te doen, maar ook leren door middel van beelden en simpelweg luisteren.
Het is dan ook niet verbazingwekkend dat veel AD(H)D’ers  een creatief beroep hebben.
Hoe zit dat bij jou?

BN’ers met  AD(H)D
Dit zijn onder andere Linda de Mol, Freek de Jonge, Brigitte Kaandorp, Hans Teeuwen, Freek Vonk, Tygo Gernandt, Georgina Verbaan, Katja Schuurman, Paul de Leeuw, Jochem Meyer, Theo Maassen, Charlie Luske, Bart Chabot, Lenette van Dongen, Herman Brood.
Het valt op dat al deze mensen een creatief beroep hebben. Ze maken flink gebruik van hun talenten en dat werpt zijn vruchten af.

Bart Chabot
Schrijver en dichter, maar daarnaast bekend van zijn werk op televisie en in het theater.
Ik kan gerust zeggen dat ik een fan van hem ben. Ik heb vooral zijn boeken gelezen.
Hij heeft een groot gevoel voor humor en hij weet heel erg te boeien en te ontroeren.
Het is mooi dat hij dit allemaal heeft kunnen neerzetten.
Dat is niet vanzelf gegaan. Bart werd vroeger op school zwaar gepest door zijn leraren, omdat ze zich geen raad wisten met zijn drukke gedrag.
Ook thuis was het heftig. Hij werd door zijn ouders geestelijk mishandeld. Zijn vader zette dit ook nog eens kracht bij met fysiek geweld. Hoe erg moet dit alles voor Bart geweest zijn.
Rock-‘n-rol werd echter zijn redding. Hij kwam vrienden tegen die in hem geloofden en hem aanmoedigden, zoals Herman Brood, Jules Deelder en Martin Bril.
Ook zijn vrouw Jolanda speelt een grote positieve rol in zijn leven. Samen met vier zonen plus aanhang vormen ze een hecht en warm gezin.
Uiteindelijk vond Bart dus de steun die hij dringend nodig had.

Herken jij jezelf in het volgende?
Je bent snel afgeleid
Je hebt problemen met plannen
Je vergeet veel. Sleutels, telefoon, afspraken enzovoort
Je komt vaak te laat
Je bent impulsief
Je voelt je onrustig
Je bent snel boos als iets niet lukt
Je begint en stopt snel met een baan
Je hebt problemen bij omgaan met geld
Je vindt het moeilijk om taken af te maken
Je vindt het lastig om te luisteren
Gewone dagelijkse taken zijn een opgave

De belangrijkste kenmerken
Samenvattend zijn de impulsiviteit, problemen met de aandacht of concentratie, de onoplettendheid en de hyperactiviteit de belangrijkste kenmerken.
Bij ADD’ers is de hyperactiviteit in mindere mate aanwezig of helemaal afwezig.
Wees niet ontmoedigd door deze opsomming.  Geen AD(H)D’er is hetzelfde.
Wil je meer weten over AD(H)D? Ga naar de bieb of de boekhandel. Er is veel over geschreven. Praat er ook over. Je hoeft je nergens voor te schamen. Je kunt er niets aan doen dat je het hebt, maar gun jezelf de kennis en ervaring om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

Wat jou verder kan helpen
Leg niet té veel nadruk op je aandachtspunten. De voordelen zijn er ook nog.
Structuur geeft houvast en is dus van groot belang.
Erover praten kan heel bevrijdend zijn voor jezelf en je omgeving leert om jouw ‘gebruiksaanwijzing ‘ beter te lezen.
Regelmatig bewegen kan je helpen om je daarna weer wat beter te kunnen concentreren.
Experimenteer met de mogelijkheden die je hebt. Dat kan een combinatie zijn van medicatie en begeleiding. Het moet niet, het kan. Aan jou de keuze.
Zorg voor voldoende rust en tenslotte geloof in jezelf.