Selecteer een pagina

De kracht van vergeving

Waar draait het om bij vergeving?
Vergeven is iets anders dan verzoenen. Je hoeft het niet bij te leggen. Het is een innerlijk proces waarbij je de ander niet nodig hebt.
Het betekent ook niet dat je goedkeurt wat de ander je heeft aangedaan.
Bij vergeving gaat het erom dat je het gebeurde minder persoonlijk neemt, pijn en boosheid kunt laten varen en iemand anders niet eindeloos verantwoordelijk stelt voor je eigen welzijn.

Iemand vergeven doe je vooral voor jezelf
Besef dat vergeven om jou draait en niet om de dader. Het doel is dat je je beter gaat voelen.
Ook als je je niet met de veroorzaker verzoent of als je geen begrip krijgt voor het aangedane leed. Je profiteert dan nog steeds van de energie die vrijkomt door het loslaten van wrok.
Ik heb in het verleden een tijd te maken gehad met een collega die totaal niet naar zichzelf kon kijken. Een niet te missen onderdeel in een samenwerking, lijkt mij. Altijd was er wel iets of iemand die de schuld kreeg als het niet liep zoals gewenst. Ik ben getuige geweest van diverse driftbuien.
Hij veroorzaakte niet alleen veel spanning en onrust bij mij, maar ook bij de andere collega’s. Als ik het naar het heden trek leek hij wat drift betreft op Dennis Wiersma, onze huidige minister van onderwijs.
Eerder dan ik van plan was nam ik een andere baan aan. Ik ging er financieel en qua uitdaging aardig op vooruit. Dus dat was in mijn voordeel. Er ging nog wel enige tijd en therapie overheen om dat doorstane stukje verleden op te ruimen.
Pas toen had ik de ruimte en de energie om de betreffende collega te vergeven.

Kiezen voor je eigen gezondheid
Door te vergeven doorbreek je de negatieve spiraal waar je in terecht gekomen bent. Het resultaat is enorm. Je hoeft geen energie meer te steken in alles wat geweest is.
Elise komt op een gegeven moment bij mij omdat ze relatieproblemen heeft.
In de intake vertelt ze haar verhaal. Ze is eerder in relatietherapie geweest. ‘Het heeft ons niet echt verder gebracht Margareth, mijn man Ron ging zelfs toen nog in het geheim verder met zijn vriendin.’
Ze wil nu graag eens, zonder hem, uitzoeken of ze wel verder wil met haar relatie.
Ze kan haar tranen nauwelijks bedwingen als ze met gebogen hoofd vertelt dat ze in haar eentje voor een week of vijf in een vakantiehuisje van vrienden zit. Ze kan niet meer tegen de oplopende spanning tussen haar en Ron.
Elise kijkt me een tijdje verdrietig aan. ‘We hebben twee prachtdochters, maar die zitten de laatste tijd liever bij hun vrienden. Ik geeft ze geen ongelijk.’
In de sessies die volgen hebben we veel aandacht besteed aan het vinden van haar waarheid. Grenzen goed aangeven is onder andere een groot aandachtspunt. Elise kan ook gevoelens van boosheid heel moeilijk toe laten. In haar relatie voelt zij zich de mindere. Haar man Ron is altijd aan het werk en is de grote afwezige thuis.
‘Ik weet bijna zeker dat hij weer vreemd gaat, maar ja hij ontkent het.’

Van overleven naar leven
In een hypnotherapiesessie komt duidelijk naar voren dat ze altijd aan een ander denkt en zichzelf nooit goed heeft leren kennen. Ze ervaart een heel benauwd gevoel, bijna alsof ze stikt.
Elise leert gaandeweg om haar grenzen steeds meer aan te geven waardoor ze zichtbaarder wordt voor haar omgeving. Stap voor stap lukt haar dat steeds beter. Haar angst om eventueel zonder Ron verder te gaan neemt af.
Ze besluit uiteindelijk om te scheiden. Hierna hebben we nog enkele sessies.
Ik zie een heel andere vrouw voor me en zeg haar dat ook. Haar stem is krachtiger, haar kleding is meer uitgesproken en haar ogen hebben meer glans. Ik wens haar heel veel succes toe met haar nieuwe leven.

Schrijven helpt
1 Schrijf een afscheidsbrief naar degene die je moeilijk los kunt laten. Onderdruk hierbij niets, maar laat alles stromen zoals het bij je naar boven komt. Stop alle energie en emotie die je hierover hebt in je brief en houd je vooral niet in. Geen brief is te lang of te kort.
2 Neem gepast afscheid. Misschien vind je het prettig om op hele bevrijdende muziek te dansen om zo het verleden uit te zwaaien en je toekomst uit te nodigen. Zo kan je je verbinding met hem of haar loslaten en de verbinding met een eventuele nieuwe liefde verwelkomen.
3 Maak een mooi vuurtje voor jezelf. Misschien heb je een open haard of een vuurkorf buiten staan. Je kunt ook in een schaaltje vuur maken met fijn reinigend hout en kruiden. Klein genoeg dat het ook weer zo uit is.
4 Wanneer jij er klaar voor bent geef je jouw woorden mee aan het vuur en de wind. Voel hoe je de verbinding met het verleden doorknipt met het vuur. Laat het gaan en geef het mee aan de wind. Laat alle gevoelens die hierbij loskomen de vrije loop.
Het kan zijn dat je dit ritueel nog een keer of meerdere keren moet herhalen. Voel wat voor jou nodig is.

In de schoenen van de ander
Wat ook helpend kan zijn om iemand te vergeven is om de situatie vanuit de kant van de ander te bekijken.
Eerst ga je met gesloten ogen voelen hoe de gebeurtenis voor jou is geweest. Vervolgens doe je een stap naar achteren en verplaats je je letterlijk in het standpunt van de persoon waar het om gaat.
Je kunt verrast worden door de uitslag. Probeer het eens uit.