Selecteer een pagina

‘Je bent al mooi’


Je bent al mooi, de schoonheid van imperfectie. Geschreven door Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie.
Wat is uiterlijke en innerlijke schoonheid en wie bepaalt dat? Een logische vraag als je het over dit onderwerp hebt.
Liesbeth geeft aan dat ons zelfbeeld onder grote druk staat. Perfecte lichamen en levens paraderen op onze schermen voorbij, maar ons eigen bestaan lijkt helemaal niet zo volmaakt.
Jarenlang onderzocht ze wat deze beelden doen met de manier waarop we ons eigen lichaam ervaren. In dit boek vraagt ze zich af hoe we weer van onszelf en ons lichaam kunnen gaan houden. Liesbeth combineert resultaten uit de psychologie met voorbeelden uit het dagelijks leven. Heel persoonlijk wordt het op het moment dat ze beschrijft hoe de confrontatie met kanker haar dwong om op een nieuwe manier naar haar eigen lichaam te kijken. Eerst de diagnose huidkanker en  vervolgens baarmoederhalskanker. Ze voelde zich in die periode uitermate kwetsbaar, maar was heel blij en gelukkig met alle steun die ze vanuit haar directe omgeving mocht ontvangen. Haar ervaring was dat haar zelfbeeld hierdoor hetzelfde was gebleven.

Met welke ogen kijk je naar jezelf?
Met de opkomst van de smartphone heeft ook ‘iedereen’ tegelijkertijd een camera. Wat doen al die foto’s die we met grote regelmaat van onszelf maken en posten op social media met ons zelfbeeld?
Het beeld ontstaat dat iedereen perfect kan zijn, mits je maar hard genoeg werkt en de juiste producten koopt. De impliciete boodschap is dan dat het aan jezelf ligt als je niet perfect bent.
Bedrijven verdienen goud geld aan onze onzekerheden. Bekijk het liever door een andere bril.
Ga aan jezelf werken, vergroot je zelfvertrouwen, relativeer, laat je niet steeds leiden door wat anderen zeggen. Omgeef je met mensen die van je houden. Het gaat je zeker wat opleveren.

Je bent niet je gewicht
Gewicht is voor vrouwen in welvarende landen van grote invloed op hun lichaamsbeeld. In onze tijd is het dunne lichaamsideaal doorgeslagen door de beeldcultuur waar met enkele muisklikken een taille kan worden ingesnoerd en in de modellenwereld maat 34 nog steeds dominant is.
De druk om er op een bepaalde manier uit te zien is groot. Hoe meer je in de wereld van de beelden leeft, des te ontevredener kan je over je uiterlijk worden.
Schoonheidsidealen zijn van alle tijden. Bijzonder aan onze tijd is dus de nadruk op perfectie en de technologische mogelijkheden om het gezicht en het lichaam te verbeteren.

De invloed van de cosmetische chirurgie
Waarom raken moderne vrouwen en mannen in paniek bij het zien van rimpels of een buikje, vraagt Liesbeth zich verder af. Een lichaam is meer dan een ding. Uiterlijk en innerlijk horen bij elkaar. Als we bij een mens denken: mooi, bedoelen we niet dat de maten kloppen. We bedoelen ook niet alleen de inhoud of de vorm. We weten dat de schoonheid van een mens niet te vinden is in de lengte en de omvang, maar in het geheel dat meer is dan de som der delen. Het lichaam is veel meer dan botten, huid en haar.
Ik deel deze mening helemaal!

Foto toevoegen aan je cv?
Het is een afweging als je gaat solliciteren. Werkgevers mogen het niet verplichten.
Waarom zou je het wel doen?
Eventueel extra punten scoren met je uiterlijk?
Je solliciteert bijvoorbeeld bij een bedrijf waar alle medewerkers prominent op de website staan. Klanten kunnen zich alvast online een beeld vormen bij de teamleden.
Waarom zou je het niet doen?
Het kan discriminatie in de hand werken. Het is nog steeds zo dat ‘mooie’ mensen eerder uitgenodigd worden.
Je wilt gewoon puur op je kennis, ervaring en vaardigheden worden beoordeeld.

Een praktijkvoorbeeld
Een kennis vertelde mij het volgende. Een bedrijf had bedacht dat ze bij het werven van nieuw personeel iedereen schriftelijk vijftien vragen wilde stellen. Naar de persoonsgegevens werd niet gevraagd.
De antwoorden op de gestelde vragen waren genoeg om iemand wel of niet uit te nodigen.
Ik vind het een mooi experiment, waarbij discriminatie m.b.t. leeftijd, geslacht, nationaliteit enzovoort geen kans krijgt. In dit geval een goed voorbeeld dat het hier alleen om de inhoud ging.
Dit kan natuurlijk niet overal ingezet worden, maar ik vind het een bevrijding dat de focus niet altijd en eeuwig alleen op de oppervlakte (het uiterlijk) wordt gelegd.

Hoe tevreden ben jij?
Mensen die tevreden zijn over hun uiterlijk hebben energie en vitaliteit. Zij kunnen luisteren naar hun lichamen en hun behoeftes. Leer het lichaam accepteren als goed genoeg zoals het is, ook als je ouder wordt. Luister er naar. Luister naar gevoelens van honger en verzadiging, van kou en van warmte, van gespannen en ontspannen zijn en probeer daar adequaat op te reageren. Een heel avontuur!

Zorg goed voor jezelf
Maak tijd. Stap regelmatig even uit je routines. Lees bijvoorbeeld een gedicht, ga naar een museum. Dat zet je in een andere modus en biedt gelegenheid om te reflecteren op je leven.
Adem bewust in en focus je eens op de zin ‘Ik ben al mooi.’ Hoe voelt dat? Schrijf dat eens op, gewoon tien minuten schrijven wat er in je opkomt.
Besteed ook meer tijd aan mensen van wie je houdt. Het geeft voldoening dat jij van betekenis bent voor anderen en dat anderen belangrijk zijn voor jou. Je krijgt er een goed gevoel van en dat is weer bevorderlijk voor je zelfbeeld.