Selecteer een pagina

Denk en voel je lichter!

Dat kan als je regelmatig aan de slag gaat met RET. Rationeel Emotieve therapie is een gedragstraining die bedacht en verder ontwikkeld is door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis (1913-2007). De nadruk in de training ligt op je gedachten en overtuigingen. Het is belangrijk dat irrationele, negatieve gedachten opgespoord worden. Deze hebben vaak een sterk overdreven karakter, zoals (onbewuste) eisen aan jezelf en anderen en staan een gezond functioneren in de weg. Je raakt namelijk niet van streek door een bepaalde gebeurtenis op zich, maar door de manier waarop je tegen de dingen aan kijkt. Door onderzoek te doen kan je vervelende, nare gedachten vervangen door meer rationele, helpende gedachten.
Volgens Ellis heeft iedereen last van onredelijke ideeën. Je hoeft je dus echt niet schuldig te voelen als je ze hebt. Het goede nieuws is dat je kan leren dat je negatieve gedachten om kan zetten in helpende gedachten. Je gaat je hierdoor een stuk beter voelen.

Hoe gaat het in zijn werk?
Gebeurtenissen roepen niet rechtstreeks emoties op, want als dat het geval zou zijn dan zou jij en je hele omgeving bij dezelfde situaties ook dezelfde emoties hebben. Er gebeurt iets, je hebt daar bepaalde gedachten bij, dat veroorzaakt een specifiek gevoel, dat uit zich in je gedrag en heeft zo zijn gevolgen. Het is makkelijk om te onthouden, omdat de woorden allemaal beginnen met een G. Dit wordt het G-schema genoemd. Bij het maken hiervan kun je jezelf de volgende vragen stellen:
• Gebeurtenis: Waar was ik en wat gebeurde er?
• Gedachten: Wat ging er door mijn hoofd? Wat voor gesprek voerde ik met mijzelf? Wat voor gedachten had ik?
• Gevoelens: Wat voelde ik? Hoe voelde ik me? Welke gevoelens had ik?
• Gedrag: Wat deed ik toen? Wat deed ik toen niet?
• Gevolg: Wat bereikte ik? Wat heb ik vermeden? Voegt dit iets toe aan mijn levensgeluk?

Ben je toe aan de volgende stappen?
Je spoort je gedachten op. Op straat ben je bijvoorbeeld een bekende tegengekomen, hij of zij liep je straal voorbij. In korte tijd is het al de tweede keer dat dit gebeurt. Onmiddellijk komen er gedachten bij je naar boven, zoals bijvoorbeeld ‘dat moet mij weer overkomen. Ik ben zeker niet belangrijk genoeg’.

Je daagt je gedachten uit. Is het waar wat ik denk? Verwar ik een gedachte met een feit? Het klopt dat hij niet groette…., maar dat maakt nog niet dat hij of zij mij niet wil zien.
Je gaat nu rationele gedachten denken. Waarschijnlijk was hij in gedachten, had geen bril op, misschien slecht geslapen enzovoort.

Het vraagt veel aandacht om automatische patronen te doorbreken. Alleen door regelmatig te oefenen breng je een verandering teweeg en wat voor één. De weg naar een lichter en fijner leven ligt ook binnen jouw bereik.

Ken je valkuilen
• Je vult in voor een ander.
• Je overdrijft, want je stelt je meteen op als slachtoffer terwijl je niet weet hoe het precies zit.
• Iedereen moet zich aardig gedragen, anders gaat het niet goed met jou.
• Je gedachten zitten vaak in de toekomst. Mensen gaan je vaak voorbij lopen, want je wordt toch niet gezien.
• Natuurlijk zal je af en toe in moeilijke omstandigheden zitten en pijnlijke gevoelens ervaren. Dat hoort nu eenmaal bij de realiteit. Het betekent niet dat je ineens op de verkeerde weg zit.

Wat is helpend voor jou?
Vraag jezelf eens af hoe het met je frustratietolerantie zit in een bepaalde situatie. Je kunt het herkennen aan uitdrukkingen zoals ‘Ik kan er niet tegen. Het is meer dan dat ik kan verdragen. Ik ben aan het einde van mijn latijn. Het is me te veel. Het leven kan toch niet zo zwaar zijn’ en ten slotte de vraag of dit het allerergste is wat jij kunt meemaken in het hier en nu?

Positief geformuleerde zinnen veroorzaken nog meer positiviteit.

Maak door de dag heen regelmatig contact met je ademhaling. Voel eens waar-ie zit, zonder daar een oordeel over te hebben. Neem de tijd hiervoor en ervaar, naarmate je meer in de ruststand bent, dat je ademhaling dieper wordt.

Ga af en toe met je aandacht naar lichamelijke symptomen van spanning zoals hoofdpijn, hartkloppingen, snelle ademhaling, spierspanning. Welke geestelijke conditie ging eraan vooraf en wat was daar de oorzaak van? Houd dit een week lang op schrift bij.

Deze tips leiden naar een groter bewustzijn, zodat je steeds sneller en makkelijker je denkpatronen doorgrond.

Aan de slag
Succes met het oefenen en het doorbreken van jouw gedachtenpatronen in de praktijk van alledag.