Selecteer een pagina

Wat is een metafoor? Met een metafoor spreek je de verbeelding aan. Een abstracte situatie breng je tot leven met een beeld of verhaal. Metaforen kunnen er voor zorgen dat er veel sneller herkenning ontstaat in je eigen toestand. Hiermee doorbreek je bestaande denkpatronen. Je krijgt een nieuwe blik op jouw vraagstuk. Je kunt tot andere gedachten en vaak tot diepere inzichten komen. Onze geest heeft normaliter namelijk, in een poging om iets op te lossen, een natuurlijke neiging om controle strategieën toe te passen. Het loslaten van die controle voelt tegennatuurlijk, ook al draagt deze niet bij aan jouw welbevinden of versterkt het juist je problemen.

Een voorbeeld
Je hebt een conflict met een vriend(in). Jullie komen er niet uit en draaien steeds in hetzelfde kringetje rond. Blijf je hiermee bezig of doe je wat anders?
Stel je dan eens een berglandschap voor. Op een mooie lentedag sta je aan de rand van een krachtig stromende rivier. Het smeltwater van de bergen raast langs de bergzijde naar het dal. Ineens verlies je je evenwicht en kom je in de rivier terecht. Het water voelt ijskoud aan. De rivier probeert je mee te sleuren, maar jij verzet je uit alle macht. Toen je nog op de kant stond, was je lekker warm en droog. Dat is de situatie waar je naar terug wilt. Daarom zwem je zo hard als je kunt tegen de stroom in. Hoe hard je ook zwemt, de rivier is sterker en je raakt steeds een beetje verder van de oever verwijderd. Ondertussen merk je dat je vermoeid raakt en de kou tot op je botten doordringt. Je beseft dat je al helemaal nat bent. Zelfs als je nu weer op de kant zou staan, dan nog zou het niet meer hetzelfde zijn. Je laat je mee stromen met de rivier en vindt even later een stuk waar de stroming minder sterk is. Daar klim je aan land.

Jij bent de regisseur
Het is dus aan jou. Wil je tegen de stroom in zwemmen of is het gemakkelijker om met de stroom mee te gaan en te kijken wat het beste voor je is vanuit de situatie waarin je je bevindt? Wat is de eenvoudigste manier om jezelf te helpen? Jij bent degene die beslist. Een metafoor zegt niet precies hoe je iets kunt veranderen, maar geeft een richting aan. Zo zet het verhaal je aan het denken.

Rots van vertrouwen
Voor mensen die onzeker zijn of last hebben van faalangst zet ik vaak de rots van vertrouwen in.
Stel je een stevige stabiele en grote rots voor. Je weet wel, zo’n rots die je uitdaagt om te beklimmen. Het kost je moeite om dit uit te voeren, maar als je eenmaal boven bent word je flink beloond. Het uitzicht is geweldig over het inmiddels bekende landschap. Dan gaat ineens je aandacht naar je voeten en voel je de krachtige en stabiele energie van deze rots. Je realiseert je: deze rots zit in mij! Dit is mijn rots. Dit is mijn kracht, dit is mijn stabiliteit. Op dit moment stel je je open om deze kracht te ervaren. Je opent je voeten aan de onderkant en laat deze aangename kracht door je heen stromen. Je voelt je hele lichaam gevuld worden met deze stabiele kracht, terwijl je je realiseert dat deze rots jouw innerlijke bron van rotsvast vertrouwen in jezelf is. Dit gevoel cirkelt door je heen, terwijl je opnieuw jouw wereld om je heen bekijkt. Je ervaart op dit moment hoe deze voelt, nu je gevuld bent met zelfvertrouwen en fantaseert hoe je zo dadelijk vol vertrouwen in jezelf deze wereld weer instapt.

Ook graag meer power?
In de praktijk is keer op keer gebleken dat de inzet van metaforen een heel gunstig effect hebben. Er is sprake van onbewuste beïnvloeding, waardoor je weerstand tegen verandering verlaagd wordt. Ik werk al jaren met veel plezier en voldoening met metaforen. Door bijvoorbeeld concreet beeldmateriaal te laten zien, te fantaseren (stel je voor dat…), ontspanningstechnieken of ik laat mensen zelf vormgeven. Het zonder woorden verbeelden in klei of een tekening naar aanleiding van een opdracht is een waardevol instrument. Je hoeft je geen zorgen te maken of het jou wel gaat lukken. Iedereen kan het, er komt altijd wat uit. Ik ben iedere keer verrast over de diepgaande werking die beelden kunnen hebben. De vormen en kleuren werken harmoniserend. Het evenwicht tussen lichaam en geest kan weer hersteld worden.

Iedere dag is er één
Iedere dag heb je weer nieuwe kansen. Dus als je vandaag alles bij het oude laat, kan je morgen een andere keus maken.