Op een regenachtige vrije middag rijd ik samen met een vriendin naar het dichtstbijzijnde filmhuis. De film ‘Sorry We Missed You’ staat op het programma. Een Brits-Franse dramafilm uit 2019 onder regie van Ken Loach. De hoofdrollen worden gespeeld door Kris Hitchen en Debbie Honeywood. De schrijver van de film is dezelfde als die van de film ‘I, Daniel Blake’, wellicht bekend. Beide zijn maatschappijkritische films. Ik houd erg van dat soort films, niet zo gek voor iemand die al tientallen jaren als hulpverlener werkt. Voor mij een van de redenen dat ik bijna altijd voor een filmhuis kies en niet voor de ‘gewone’ bioscoop.
Hoeveel stress voel jij in je werk?
Het is een eerlijke en ontroerende film over een gezin dat zich staande probeert te houden in het hedendaagse Engeland. In het kort draait het om de werkeloze Ricky, die bij pakketbezorgingsbedrijf PDF (Parcel Delivering Fast) in Newcastle solliciteert. Hij krijgt de job als hij instemt met het feit dat hij geen werknemer is, maar mede-eigenaar en franchisenemer van het bedrijf. Ricky is dolblij dat hij weer werk heeft, zodat hij weer eens al zijn rekeningen kan betalen. Ik, als filmkijker, krijg al snel te zien dat hij meedogenloos hard moet werken. Op papier is hij eigen baas, maar hij wordt voortdurend opgejut door de échte eigenaar (Maloney).
Onderlinge verhoudingen
Maloney gedraagt zich als een moderne slavendrijver. Het doet zelfs fysiek pijn dat deze man nul inlevingsvermogen heeft en als hij er ietsje van laat zien, dan geloof ik hem niet. Soms kan ik mijn verontwaardiging en boosheid hierover nauwelijks binnenhouden en kijk ik met samengeknepen lippen verder. Ricky leeft intussen voortdurend onder spanning. Er wordt bijvoorbeeld van hem geëist dat hij zelf een bus aanschaft. Dat is zijn verantwoordelijkheid. Zijn dagindeling wordt bepaald door zijn werkgever. Tijd is geld, iedere minuut is kostbaar. Menselijk contact tussen hem en de vele pakketbezorgers wordt zoveel mogelijk uit de weg gegaan.
Wat is jouw grens?
Ricky’s vrouw werkt in de zorg. Ze heeft een nuluren contract, waardoor ze op allerlei tijdstippen opgeroepen kan worden. Ondanks dat het haar vaak niet goed uitkomt (ze hebben twee kinderen) neemt ze het maar zoals het is, aangezien ze geen andere opties heeft om het gezinsinkomen op een aanvaardbaar niveau te krijgen. De kids hebben het moeilijk met de enorme werkdruk van hun ouders en verlangen naar een beetje huiselijkheid. De hoop hierop sijpelt door de hele film en maakt dat ik regelmatig een brok in mijn keel voel. Er is niet alleen zwaarte in deze film. Humorvolle momenten zorgen ervoor dat het gesnif in de zaal een tijdje ophoudt, om het daarna weer op te laten komen. Zo neemt Ricky zijn dochter een keer mee tijdens een dagelijkse rit. Ze zijn dolblij dat ze voor een hele dag in elkaars gezelschap zijn en genieten volop. Voor hem ook even druk verlagend, want de niet aflatende stress om alles op tijd af te krijgen laat in gedrag en uiterlijk duidelijk zijn sporen na. Helaas is af en toe zo’n dagje samen niet voor herhaling vatbaar. Zijn werkgever verbiedt het meewerken van familieleden, óók al zou dit maar incidenteel voorkomen. Als reden wordt aangevoerd dat het niet goed zou zijn voor het imago van het bedrijf.
Je hebt altijd een keuze
Ricky voelt dat hij met een verloren zaak bezig is, maar kan het uit verantwoordelijkheidsgevoel niet loslaten. Ondanks de keiharde beelden over de dagelijkse leefsituatie van dit gezin is er ook hoop. De onderlinge band blijkt sterk genoeg, zodat ik aan het eind van de film toch aardig het gevoel heb dat ze het op de een of andere manier gaan redden. Stil zitten mijn vriendin en ik even later aan een glas rode wijn.
In Meander hebben we ook regelmatig te maken met pakketbezorgers. Pasgeleden maakte ik nog mee dat een van hen al richting deur ging, terwijl ik het pennetje voor de handtekening nog in mijn handen had. Voor mij even een hilarisch beeld, voor de betreffende persoon helaas vaak de dagelijkse praktijk. Soms bied ik wel eens een bakje koffie aan. Het antwoord weet ik van tevoren.
Hoe is jouw dagelijkse praktijk?
Heb je moeite met de snelheid waarop dingen op je werk en/of thuis verlopen? Neem je standaard werk mee naar huis? Heb je vaak een gevoel van overspannenheid? Dan is het de hoogste tijd om hier eens bij stil te staan. Via diverse technieken kan je weer ervaren hoe het is om een gelukkig, energiek leven te leiden.